Poszukiwanie bohaterów. Polska jest im to winna…

We wtorek 18 kwietnia br. w kwaterze Ł na tzw. Łączce na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach Instytut Pamięci Narodowej rozpocznie ostatni etap prac archeologiczno-ekshumacyjnych. Celem jest  odnalezienie szczątków ofiar zbrodni komunistycznych.

Prace potrwają do czerwca br.

– Ciągle brakuje nam szczątków ok. stu osób, w tym tak ważnych dla naszej historii postaci jak generał Fieldorf „Nil”, płk rotmistrz Pilecki, pułkownik Łukasz Ciepliński – mówił Krzysztof Szwagrzyk, wiceprezes IPN, dyrektor Biura Poszukiwań i Identyfikacji, kierujący od pięciu lat pracami poszukiwawczymi i badaniami nad ustaleniem miejsc tajnych pochówków ludzi uznanych przez reżim za zagrażające systemowi.

Poszukiwania będą miały specyficzny charakter, gdyż na miejscu tajnych pochówków zamordowanych w więzieniu na Rakowieckiej z lat 1946-53 w latach 1982-84 ulokowano ponad sto innych grobowców. Od kilku miesięcy teren jest w całości dostępny, po przeniesieniu pomników z lat 80-tych.

Przypomnijmy, że ekipa poszukiwawcza pracuje już na cmentarzu Bródnowskim, także na Służewie

W IPN utworzono też Wydział Kresowy, którego zadaniem będzie prowadzenie takich  prac na terenie dzisiejszej Litwy, Ukrainy i Białorusi.

Dzisiaj na koszulkach noszonych przez młodzież widnieją wizerunki naszych wojennych i powojennych bohaterów. Przypomnimy, że major „Łupaszko”, jak wielu mu podobnych, w chwili śmierci zachował godną postawę. Wychodzi na egzekucję, żegna się z współwięźniami: „Z Bogiem panowie”, a odpowiadają mu liczne głosy osadzonych „Z Bogiem, panie majorze!”.

Kwatera Ł, zwana Łączką, położona jest na skraju Wojskowych Powązek. To miejsce anonimowych pochówków członków podziemia niepodległościowego, osadzonych, a następnie straconych w więzieniu mokotowskim – „bohaterów z dołów śmierci”.

Od 2012 roku odnaleziono tam szczątki ponad dwustu osób. Co czwarta została zidentyfikowana. Wśród zidentyfikowanych jest m.in. dowódców oddziałów AK na Lubelszczyźnie majorów Hieronim Dekutowski „Zapora”, Bolesław Kontrym „Żmudzin” i Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka”, Stanisław Kasznica, komendant główny Narodowych Sił Zbrojnych.

ASG

fot. Panteon Niezłomnych, (źródło: Wikipedia)