Poszukiwani budowlańcy

46401 ogłoszeń o pracę opublikowano w styczniu na portalu Pracuj.pl. To wzrost liczby ofert publikowanych przez pracodawców o 15 proc. w ujęciu rok do roku oraz blisko 40 proc. w porównaniu z grudniem 2016 r. Najwięcej ofert pracy pochodziło z branż handel i sprzedaż, bankowość /finanse/ubezpieczenia, przemysł ciężki oraz telekomunikacja i zaawansowane technologie. W styczniowych danych widać także znaczące odbicie branży budowlanej, która zanotowała największy wzrost zapotrzebowania na pracowników w ujęciu rok do roku

To właśnie w branży budowlanej odnotowano największy wzrost zapotrzebowania na pracowników w ujęciu rok do roku, który wyniósł 18,57 proc. Także w porównaniu miesiąc do miesiąca obserwujemy znaczący, bo wynoszący 48 proc. skok zapotrzebowania na pracowników w tej branży. Po pewnym wyhamowaniu w tym obszarze, jakie miało miejsce w drugiej połowie 2016 r. widać, że branża zamierza korzystać z dobrej sytuacji na rynku. Jak wynika z danych GUS w 2016 roku oddano do użytku o ponad 10% więcej mieszkań niż w 2015 r. – czytamy w raporcie Pracuj.pl.