Poszkodowani przez wichurę otrzymają pomoc

Pomoc dla poszkodowanych w sierpniowej nawałnicy, płace w służbie zdrowia oraz projekt ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę – to główne tematy spotkania przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztofa Dośli z przedstawicielami komisji zakładowych z Oddziału Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Chojnicach, które odbyło się 31 października.

solidarnosc_chojnice1

Przewodniczący poinformował związkowców, że w najbliższym czasie zostaną przekazane pieniądze dla ofiar nawałnic, które w sierpniu przeszły nad Polską. Fundusze otrzyma chojnicka członkini Związku, której bliscy stracili dom. Na terenie oddziału Chojnice znajduje się też szkoła w Czyczkowach, która dostanie środki na odbudowę placu zabaw, doszczętnie zniszczonego przez wichurę.

Krzysztof Dośla odpowiedział też na pytania zebranych. Jedno z nich dotyczyło stosunku Zarządu Regionu Gdańskiego do protestu lekarzy rezydentów. – Żądamy podwyżki dla całej sfery budżetowej. Domagamy się też od ministra Radziwiłła skutecznego dialogu. Służba zdrowia wymaga skutecznej zmiany i problem nie dotyczy tylko lekarzy, ale również pielęgniarek i pracowników niemedycznych – podkreślał przewodniczący, odnosząc się do przykładu niedawnego protestu w Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych imienia Stanisława Kryzana w Starogardzie Gdańskim.

Chojniccy członkowie „Solidarności” pytali też o dalsze losy projektu obywatelskiego ograniczającego handel w niedziele. – Nasze stanowisko jest niezmienne – domagamy się, żeby wszystkie niedziele były wolne. Premier Mateusz Morawiecki twierdzi, że nie widzi przeszkód, bo ograniczenie nie wpłynie na poziom PKB ani bezrobocia. Wśród pracowników są przecież braki. Co do zasady w niedziele nie ma być handlu, za wyjątkiem wyznaczonych dni. Jeśli tak się nie stanie, będziemy musieli jako Związek zabrać głos w tej sprawie – mówił przewodniczący.

Tekst i fot. Martyna Werra