Postulaty Sierpniowe nadal aktualne

Jak pamiętamy, na liście 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego, ogłoszonej 17 sierpnia 1980 roku, znalazły się między innymi żądania podniesienia wynagrodzenia zasadniczego, zapewnienia miejsc w żłobkach i przedszkolach oraz skrócenia czasu oczekiwania na mieszkanie. Okazuje się, że w 2015 roku młodzi Polacy oczekują tego samego.

W przeprowadzonej przez „Gazetę Wyborczą” sondzie ludzie w wieku od 16 do 38 lat zostali poproszeni o wyrażenie własnych postulatów. Okazało się, że ich potrzeby nie zmieniły się przez lata – oczekują większej liczby mieszkań komunalnych, miejsc w żłobkach publicznych oraz płacy minimalnej na poziomie 3 tys. złotych dla każdego. – Ceny mieszkań są tak wysokie, że dla młodych osób (w zasadzie nie tylko dla nich) kupno własnego M jest abstrakcją. Państwo powinno bardziej pomagać ludziom w zdobyciu mieszkania. W końcu powinno mu zależeć, żebyśmy tutaj zostali, pracowali, wychowywali dzieci – a przy obecnych warunkach jest bardzo ciężko nawet osobom z umowami o pracę – mówi Gosia, 29-letnia pracownica laboratorium. – Teraz wszystko się prywatyzuje i tak naprawdę nie ma dostępu do miejsc w publicznych przedszkolach czy żłobkach. Żeby się dostać do państwowego żłobka, trzeba zapisać dziecko z co najmniej trzyletnim wyprzedzeniem – zanim się urodzi – podkreśla 29-letnia Justyna Splanemann. – Postulat płacowy sprzed 35 lat jest nadal aktualny. Ludzie w Polsce zarabiają w tej chwili średnio między 1,5 tys. a 1,8 tys. zł. Ledwo wiążą koniec z końcem. Chciałbym, żeby płaca minimalna wynosiła 3 tys. zł dla każdego „na rękę”. Nie byłoby wówczas w naszym kraju biedy. Ludziom żyłoby się znacznie lepiej niż teraz i przestaliby w końcu narzekać – tłumaczy 38-letni Artur Masloch.

Rozmówcy „Gazety Wyborczej” proponują również inne postulaty o tematyce społecznej, takie jak wydłużenie urlopu macierzyńskiego, ubezpieczenie i prawo do urlopu dla pracowników zatrudnionych na „umowach śmieciowych”, wprowadzenie zasady doboru kadry kierowniczej na podstawie kwalifikacji czy ustalenie pensji i prawa do emerytury dla osób wychowujących dzieci lub opiekujących się osobami niepełnosprawnymi.