Postanowienia noworoczne: tym razem z sukcesem?

Większość z nas podejmuje różnego rodzaju postanowienia noworoczne. A to planujemy schudnąć parę kilo, a to nauczyć się w końcu języka francuskiego czy rzucić palenie. Przeważnie jednak nic nie wychodzi z tych naszych postanowień. Może warto w tym roku zabrać się do sprawy w sposób bardziej metodyczny. Jak zauważył amerykański olimpijczyk i polityk Jim Ryun – „Motywacja jest tym, co pozwala ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala ci wytrwać”. Dlatego, jeśli chcemy zmienić jakieś złe przyzwyczajenie albo wprowadzić dobry nawyk, musimy zaplanować pracę przynajmniej na 21 dni, bo tyle właśnie potrzeba, żeby utrwalić pewne zachowanie.

Podejmując noworoczne postanowienia warto też wesprzeć je planem działania, który powinien uwzględniać następujące zasady: wprowadzaj jednorazowo tylko jeden nawyk, miej jakiś symbol nawyku, znajdź kompana, wpleć nawyk w życie, kontroluj postępy, a przede wszystkim zacznij dziś.

Czytaj też:

Jak formułować noworoczne postanowienia, aby je zrealizować?