Posłowie PiS popierają związkowe postulaty

Pomorscy liderzy Prawa i Sprawiedliwości posłowie Janusz Śniadek, pełnomocnik PiS w okręgu gdyńskim oraz Andrzej Jaworski, pełnomocnik PiS w okręgu gdańskim w wydanym oświadczeniu poparli związkowe postulaty wyartykułowane w ogólnopolskiej akcji protestacyjnej. Przedstawiciele NSZZ „Solidarność” w całym kraju odwiedzają biura poselskie przekazując do wiadomości posłów  skierowane do rządu postulaty Związku.

W poniedziałek 9 marca br. w przesłanym oświadczeniu w sprawie postulatów NSZZ „Solidarność” zgłoszonym posłom na Sejm RP parlamentarzyści stwierdzają, iżsytuacja całkowitego rozkładu instytucji dialogu społecznego pod rządami koalicji PO – PSL jest rażąco sprzeczna z Konstytucją RP, dyrektywami unijnymi o Konsultacji i Dialogu oraz Konwencjami MOP. Zmusza to związki zawodowe do podejmowania akcji protestacyjnych wymuszających na rządzie reakcje stanowiące namiastkę koniecznego dialogu”.

- Związek domaga się podjęcia uczciwego dialogu w sprawach doniosłych problemów społecznych i gospodarczych wymagających pilnego rozwiązania. Premier i rząd uparcie uchylają się od takiego dialogu, a prezydent Komorowski pozostaje bierny w obliczu łamania polskiej konstytucji – argumentują posłowie PiS.

Jednocześnie posłowie PiS wskazują na zbieżność postulatów związkowych z programem ich partii, czyli m.in. dialog i cofnięcie reformy podnoszącej wiek emerytalny, a także odbudowa polskiego przemysłu, i wsparcie dla młodych i rodziny. Część tych postulatów m.in. poseł Śniadek starał się „przepchnąć” przez sejmową większość.

W oświadczeniu czytamy także, że Umowa Programowa kandydującego na urząd Prezydenta RP Andrzeja Dudy także stanowi odpowiedź na postulaty Związku.

- Ich realizacja będzie uzależniona od rozstrzygnięć w wyborach prezydenckich w maju, a jeszcze bardziej od jesiennych wyborów parlamentarnych – dodają Andrzej Jaworski i Janusz Śniadek.

ASG