Poseł PiS Andrzej Jaworski w zarządzie PZU. W Sejmie zastąpi go profesor medycyny

Poseł PiS Andrzej Jaworski wchodzi do zarządu PZU S.A. Stanowisko wiceprezesa tego giganta ubezpieczeniowego obejmie w lipcu. Nowe stanowisko w spółce wymusza złożenie mandatu posła. W sejmowych ławach zastąpi go prof. dr hab. Grzegorz Raczak, profesor z GUMed, kardiolog.

Jaworski jest też przewodniczącym Rady Nadzorczej Koncernu Energetycznego Energa oraz  członkiem Rady Nadzorczej PKP Intercity, byłym prezesem Stoczni Gdańsk. W Sejmie był przewodniczącym Komisji Finansów Publicznych

Tydzień wcześniej poseł Jaworski otworzył biuro poselskie w Gdańsku, a w piątek po południu został mianowany wiceprezesem zarządu PZU.

PZU jest dużą, stabilną spółką. tylko na tym zyska. Powołanie następuje na okres kadencji, która rozpocznie się z początkiem lipca i obejmuje trzy kolejne pełne lata obrotowe.

- Na pewno nie będzie żądał złotych mercedesów, nie będzie prowadził bizantyjskiego stylu życia za pieniądze publiczne – mówiła o nim Beata Kempa w programie publicystycznym „Piaskiem po oczach”.

Posłem zostanie więc najpewniej profesor Grzegorz Raczak, kardiolog z GUM, konsultant wojewódzki w dziedzinie kardiologii, startujący z listy wyborczej Prawa i Sprawiedliwości. Z wynikiem 6332 głosów nie wszedł do Sejmu. Zabrakło mu 340 głosów.

Prof. dr hab. Grzegorz Raczak krytykował przemiany w opiece zdrowotnej za rządów Po-PSL twierdząc m.in. że każda redukcja liczby łóżek kardiologicznych w gdyńskich szpitalach jest niebezpieczna dla systemu opieki w naszym regionie. W swojej karierze zawodowej w 2004 r. objął stanowisko kierownika II Kliniki Chorób Serca Instytutu Kardiologii, w latach 2005–2008 był zastępcą dyrektora Instytutu Kardiologii AMG, a w 2006 r. został konsultantem wojewódzkim ds. kardiologii, a w 2012 r. został ordynatorem Klinicznego Centrum Kardiologii UCK w Gdańsku.