Wyjątkowa wystawa – portrety św. Jana Pawła II w „Solidarności”

Do 17 kwietnia można oglądać wystawę obrazów, przedstawiających św. Jana Pawła II, prezentowaną w siedzibie NSZZ „Solidarność” w Gdańsku (ul. Wały Piastowskie 24, II piętro). Autorem niezwykłych portretów jest Waldemar Cieślak, utalentowany stoczniowiec ze Stoczni Remontowa Shipbuilding SA (dawniej Stocznia Północna).

Zdjęcia: Paweł Glanert

Organizatorami wystawy „Człowiek blisko Boga” zorganizowały Komisja Krajowa NSZZ „S”, Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz KM NSZZ „S” Remontowa Shipbuilding SA. Mottem ekspozycji są słowa ks. kardynała Stanisława Dziwisza „Odszedł do Domu Ojca, ale nadal przemawiał do ans i świata”, wypowiedziane 28 marca 2010 r. w bazylice archikatedralnej na Wawelu.

W wernisażu wystawy 1 kwietnia wzięło udział kilkadziesiąt osób, w tym metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „S” Piotr Duda, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla, przewodniczący KM NSZZ „S” w Remontowa Shipbuilding Krzysztof Żmuda, diecezjalny duszpasterz ludzi pracy ks. prałat Sławomir Decowski oraz proboszcz bazyliki św. Brygidy w Gdańsku ks. kanonik Ludwik Kowalski.

– Każdy z nas mógłby napisać swoją własną historię św. Jana Pawła II, każdy ma swoje wspomnienia z nim związane. Autorowi wystawy należą się podziękowania i gratulacje, że wykorzystał dany mu od Boga talent malarski i przedstawił nam w ten sposób twarze świętego – powiedział abp Sławoj Głódź.

– Wracam do chwili sprzed 10 lat, gdy po śmierci Jana Pawła II jechałem samochodem z Gliwic do Gdańska. Całą drogę zastanawiałem się, jak poradzimy sobie bez Ojca Świętego. Okazało się, że on cały czas jest z nami. Z drugiej strony trzeba jasno powiedzieć, że dziesięć lat od śmierci Jana Pawła to najgorszy okres dla polskich pracowników. Wielu polityków powołuje się na nauczanie i testament papieża, ale niewielu go realizuje. „Solidarność” stoi wiernie przy nauczaniu św. Jana Pawła II, broni godności i człowieczeństwa pracowników – podzielił się swoimi wspomnieniami szef „S” Piotr Duda.

– Pewnego dnia poczułem, że muszę zacząć malować. To było dziesięć lat temu, po śmierci Jana Pawła II. Swoimi obrazami chcę pokazać wielkość Ojca Świętego. Będę to robił dalej. Będę malował, dopóki starczy mi sił – powiedział autor prezentowanych obrazów Waldemar Cieślak.

Organizator wystawy Krzysztof Żmuda z „S” w Remontowej Shipbuilding podkreślił, że na ekspozycję składają się nie tylko portrety św. Jana Pawła II, ale również wybrane cytaty z homilii papieża. To sprawia, że wystawa „Człowiek blisko Boga” staje się kolejnym świadectwem wyjątkowego pontyfikatu papieża–Polaka.

ACH

20150324_183807