Ustalenia na 4 czerwca br. w 30 rocznicę częściowo wolnych wyborów

Jest porozumienie stoczniowej „Solidarności”, Europejskiego Centrum Solidarności i prezydent Miasta Gdańska ustalające sposób organizacji obchodów 30 rocznicy częściowo wolnych wyborów z 4 i 18 czerwca 1989 r. Plac Solidarności będzie otwarty dla wszystkich, którzy godnie będą w tym miejscu się zachowywali.

Plac Solidarności 4 czerwca br. będzie otwarty dla wszystkich. Tak też miało być od początku. Tyle, że miejsce tak ważne dla naszej historii miało być wolne od bieżącej walki politycznej.

W lutym br. Aleksandra Dulkiewicz, pełniąca wówczas obowiązki prezydenta Gdańska, zapowiedziała, że 4 czerwca br. odbędzie się debaty przy „okrągłym stole” na placu Solidarności. W odpowiedzi wojewoda pomorski, powołując się na ustawę o imprezach i uroczystościach cyklicznych, prawo do organizacji uroczystości tego dnia na Placu przyznał NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej.

Podczas spotkania 28 maja br. prezydent Aleksandry Dulkiewicz, dyrektora ECS Basila Kerskiego i Karola Guzikiewicza, wiceprzewodniczącego stoczniowej „Solidarności” i radnego Sejmiku, doszło do ustalenia zasad wykorzystania tej ważkiej przestrzeni. Związkowcy nie ogrodzą placu Solidarności barierkami, zaś władze Gdańska „okrągły stół” ustawią przy wejściu do ECS. Strony zobowiązały się, że nie będą odnosić się do bieżącej polityki w ten dzień na Placu.

- Nigdy nie mieliśmy zamiaru zawłaszczać tego miejsca, ale chcemy, by było ono godnie przez wszystkich szanowane. Nie ma przyzwolenia na ustawianie okrągłego stołu wokół pomnika Poległych Stoczniowców. Okrągły Stół z 1989 r. bronił sprawców Grudnia ’70. Dramat Grudnia 1970 nie został rozliczony. Święte dla nas miejsce to plac, na którym ginęli stoczniowcy – argumentował Karol Guzikiewicz.

„S” zaprasza wszystkich do składania kwiatów przed Pomnikiem 4 czerwca br. od godzinie 10:00.

Nie byłoby wolnych wyborów z 1989 roku, gdyby nie inna znamienna czerwcowa data. To 2 czerwca 1979 r. i początek pierwszej pielgrzymki Ojca Świętego Jana Pawła II do Polski.

ASG