Połowa pracowników Dalmoru straci pracę?

Nawet 90 osób może wkrótce stracić pracę w Dalmor S.A. – alarmuje zakładowa „Solidarność”. Działające w spółce związki zawodowe otrzymały od zarządu firmy pismo z zapowiedzią przeprowadzenia zwolnień grupowych. Docelowo zwolnienia 50 proc. ze 174-osobowej załogi mają się rozpocząć 23 lipca br.

Redukcja dotknie przede wszystkim pracowników z Wydziału Przeładunku i Składowania, Działu Technicznej Obsługi Chłodni, Działu Zaopatrzenia, Działu Sprzedaży i Biura Usług Portowych. – Wiąże się to niestety ze zmianą charakteru firmy. Niewiele zostało już z wieloletniej działalności morskiej i handlowej, obecnie podstawowa działalność to wynajem nieruchomości, o czym wiele mówi już sam fakt, że obecnym właścicielem Dalmoru jest Polski Holding Nieruchomości – podkreśla Teresa Wcisło, przewodnicząca KM NSZZ „S” w Dalmorze.

– Będziemy walczyć o naszych pracowników, w porozumieniu z wszystkimi, którzy będą chcieli nam pomóc, bo w tej sprawie ważna jest solidarność – dodaje Wcisło i zapowiada, że zakładowa „S” będzie interweniować ws. zwolnień w Ministerstwie Skarbu Państwa, do którego należy Polski Holding Nieruchomości.

„S” z Dalmoru wysłała już pismo z wnioskiem o wstrzymanie wprowadzenia planu redukcji zatrudnienia do ministra skarbu, w którym podkreśla m.in., że „obecnie w Spółce są zatrudnieni pracownicy, których średni wiek przekracza 50 lat, z długoletnim stażem pracy (…) nie mają szans na inne zatrudnienie ze względu na sytuację na rynku pracy”.

W liście wysłanym 3 lipca KM NSZZ „S” wyraża zdziwienie, że zarząd Dalmoru planuje tak drastyczne zmniejszenie zatrudnienia i tym samym ograniczenie działalności spółki.