Ponad tysiąc firm przeszło na elastyczny czas pracy

1079 firm przeszło w ciągu 12 miesięcy na elastyczny czas pracy. Najwięcej w branżach przemysłowo – przetwórczej oraz budowlanej. (dane PIP).

Zgodnie z ustawą zgodę na przejście z okresu rozliczeniowego z 4 na 12 miesięcy muszą wyrazić związki zawodowe działające w firmie, a jeśli takich nie ma – przedstawiciel pracowników. Według Państwowej Inspekcji Pracy większość porozumień podpisano między pracodawcą a przedstawicielami załogi – 875, a tylko w 190 przypadkach  ze związkami zawodowymi, w 14 przypadkach nową organizację czasu pracy wprowadzono do zakładowych układów zbiorowych.

PIP sprawdza  funkcjonowanie nowych przepisów w firmach. Wątpliwości budzi sposób wyłaniania przedstawicieli załogi, uprawnionych do zawierania porozumienia z pracodawcami. Przepisy nie określają tego trybu. Inspektorzy pracy jednak informują, iż są pracodawcy, którzy przyjęli zasadę, że do negocjacji zapraszają tylko wskazanych przez siebie przedstawicieli pracowników.

Dodajmy, że wprowadzenie przez pracodawców elastycznego czasu pracy pozwoliło im zaoszczędzić pieniądze na nadgodzinach, wypracowanych przez zatrudnionych. Teraz nie są one liczone jako nadgodziny, a rozliczane w 12- miesięcznym okresie.

zola