Ponad 10 tys. zł zapłacili podatnicy za pogrzeb gen. Jaruzelskiego

Dokładnie 10752 zł. zapłaciła za pochówek generała Wojciecha Jaruzelskiego Kancelaria Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Według „Rzeczpospolitej” koszty związane z pogrzebem wyniosły 15 tys. zł. Rodzina nie wydała ani złotówki na pochówek generała. Cztery tys. zł pochodziły z zasiłku pogrzebowego. A za kwaterę, w której pochowano Jaruzelskiego, też nie trzeba było płacić, ponieważ została udostępniona bezpłatnie. Była to decyzja warszawskiego Ratusza.

jaruzelskiJuż sam pogrzeb Jaruzelskiego, który odbył się 30 maja na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie, gdzie pochowani są bohaterowie walki o wolność i niepodległość Polski, np. powstańcy warszawscy czy żołnierze polegli w czasie wojny polsko-bolszewickiej w latach 1919–1920, wywołał wiele protestów wśród środowisk patriotycznych, m.in. uczestników dramatycznych wydarzeń z grudnia 1970 r. Fakt, że za pochówek generała zapłacili podatnicy przepełnił czarę goryczy.

Dla ludzi „Solidarności” Jaruzelski to przede wszystkim zbrodniarz współodpowiedzialny za tragedię Grudnia 1970 r. (był wówczas Ministrem Obrony Narodowej) i autor stanu wojennego w latach 1981–1983 (był przewodniczącym Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego podczas stanu wojennego).

Pochówkowi Jaruzelskiego na Powązkach sprzeciwił się również IPN, który kilkaset metrów dalej prowadzi ekshumację zwłok ofiar reżimu PRL na tzw. „Łączce” (kwatery „Ł” i „ŁII”). „Nie można pogodzić pamięci o ofiarach systemu totalitarnego z honorowaniem i pogrzebem państwowym na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach człowieka, który poświęcił większość swojego życia służbie reżimowi komunistycznemu” – czytamy w specjalnym oświadczeniu prezesa IPN Łukasza Kamińskiego.

zola

Fot. Wikimedia Commons

Zobacz „Zbrodniarz spocznie obok swoich ofiar? „Nie” pochówkowi gen. Jaruzelskiego na Powązkach

Zobacz akcję „NIE dla pochówku Jaruzelskiego z honorami państwowymi”