Pomóżmy koledze! Pożar domu leśnika

26 kwietnia 2019 r. w Karwieńskich Błotach (gmina Krokowa) doszło do tragedii. Marcinowi Dudkiewiczowi, wieloletniemu pracownikowi Nadleśnictwa Wejherowo, spłonął prawie wykończony dom, do którego miał się wprowadzić na początku maja. Spaleniu uległ głównie dach i piętro.

Marcin Dudkiewicz od ponad 30 lat pracuje w Nadleśnictwie Wejherowo. Jest też od prawie 20 lat skarbnikiem Komisji Zakładowej NZSS „Solidarność” przy wejherowskim nadleśnictwie. Ma bardzo ciężko chorą żonę i córkę, która obecnie zdaje maturę. W ramach reorganizacji musiał na początku maja 2019 r. zwolnić mieszkanie służbowe. Postanowił więc zaadaptować na potrzeby mieszkalne stary budynek w Karwieńskich Błotach. Rozpoczął przeprowadzkę i właśnie wtedy doszło do tragedii. Aby mógł w swoim domu zamieszkać musi wymienić dach, okna i tynki.
– Proszę w imieniu wszystkich pracowników nadleśnictwa a w szczególności Marcina o pomoc. Trzy dni po pożarze pracownicy nadleśnictwa zebrali się i pomogliśmy sprzątając teren pożarzyska. Chcemy też pomóc poprzez wpłaty pieniędzy na konto: BGŻ S.A. Krosno 2420 3000 4511 1000 0000 2461 50 z dopiskiem „Pożar – Marcin Dudkiewicz”. Fundacja pomoc Leśnikom w Krośnie, ul. Bieszczadzka 2, 38-400 Krosno. Uzgodniliśmy z Fundacją Pomoc Leśnikom w Krośnie, że pieniądze wpłacane z dopiskiem „Pożar – Marcin Dudkiewicz” zostaną wypłacone jemu na podstawie przedłożonych faktur. Faktury mają opiewać na materiały i usługi budowlane. Pieniądze, których Marcin nie wykorzysta zostaną na koncie Fundacji dla innych potrzebujących.  Za wszelką pomoc dziękuję – mówi Marcin Kowalski, przewodniczący Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „S” Regionu Gdańskiego.

)prac. (mig)