Pomóżmy gdańskim dokerom! 21 lipca pikieta przed siedzibą DCT Gdańsk!

Wspomóżmy młodych dokerów z Gdańska w walce o lepsze warunki pracy! Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w DCT Gdańsk S.A. prosi o wsparcie swoim uczestnictwem pikiety pracowników 21 lipca 2015 r. Akcja ma na celu upublicznienie problemów z jakimi borykają się pracownicy firmy DCT Gdańsk S.A.

Pikieta rozpocznie się we wtorek 21 lipca o godz. 12.00 przed siedzibą firmy DCT Gdańsk S.A. (Gdańsk, ul. Kontenerowa 7). Będą podstawione autokary pod siedzibą ZRG NSZZ „Solidarność” (Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24). Wyjazd o godz. 11.

DTC Gdańsk to największy i najszybciej rozwijający się terminal kontenerowy w Polsce. Pracownicy z zadowoleniem przyjmują ekspansję portu, jednak zwracają uwagę, że w ślad za sukcesami firmy nie idzie jednak polepszenie warunków pracy i płacy pracowników.

Zdaniem pracowników uregulowana powinna zostać również sprawa umów na czas określony oraz wypłaty zaległych wyrównań za pracę na specjalistycznym sprzęcie. Związkowcy z DCT weszli w spór zbiorowy z zarządem firmy. Kilka dni później w DCT zwolniono trzech pracowników – dwóch członków zakładowej „S” i pracownika, który zwrócił się do Państwowej Inspekcji Pracy o kontrolę.

Spór zbiorowy w największym terminalu kontenerowym w Polsce

„Solidarność” przeciw zwolnieniom dokerów

Zobacz film o sytuacji pracowników DCT Gdańsk