Pomóż pracownikom Lidla! Wystarczy wysłać e-mail

Wystarczy kilkadziesiąt sekund i jedno kliknięcie myszką by pomóc pracownikom Lidla. Przypomnijmy, że pracownicy tej niemieckiej sieci handlowej, którzy kilkanaście miesięcy temu założyli organizację związkową NSZZ „Solidarność”, walczą o rzetelne zasady dialogu społecznego w swojej firmie, poprawę warunków pracy oraz przywrócenie do pracy zwolnionych działaczy związkowych. Od zorganizowania się pracowników w styczniu 2013 r. zarząd Lidla ani razu nie spotkał się z przedstawicielami związkowców, nie odpowiada także na kierowane do niego pisma. Dlatego „Solidarność” zorganizowała już m.in. pikiety placówek Lidla oraz miesięczny bojkot zakupów w tej sieci.

Najnowszy etap związkowej kampanii ma charakter międzynarodowy i polega na wysyłaniu listów elektronicznych do sieci Lidl z informacją o zaprzestaniu w niej zakupów do czasu przywrócenia do pracy zwolnionych, zdaniem związków nielegalnie, pracowników. Każdy może wysłać taki list, podpisując się pod już przygotowanym formularzem, i pomóc wywrzeć presję na niemiecką sieć handlową.

Wyślij e-mail w obronie pracowników Lidla

Akcję, w której podkreśla się, że sieć Lidl narusza standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy i Organizacji Współpracy Ekonomicznej i Rozwoju (OECD), zorganizowali związkowcy z Lidla we współpracy z NSZZ „Solidarność” oraz UNI Global Union.

Czytaj więcej o sytuacji pracowników Lidla