Pomorze solidarne z pracownikami przemysłu. Akcja ulotkowa „Solidarności”

Bytów, Człuchów, Gdańsk, Kwidzyn, Sopot – w tych miastach na Pomorzu NSZZ „Solidarność” przeprowadziła 22 października akcję informacyjną. Związkowcy przed dworcami kolejowymi, galeriami handlowymi, na przystankach komunikacji miejskiej i głównych ulicach rozdawali ulotki, w których informowali o niezrealizowanych obietnicach, a raczej obiecankach rządu PO-PSL. Związkowcy apelowali, aby nie głosować na polityków rządzącej od ośmiu lat  koalicji PO-PSL, która nie słucha obywateli i nie liczy się z ich zdaniem.

Zdjęcia: Olga Zielińska, Adam Chmielecki

Akcja miała również wyrażać solidarność z górnikami oraz przedstawicielami innych branż przemysłu, którzy manifestowali w tym samym czasie w Warszawie, czując się oszukani przez rząd Ewy Kopacz. Przypomnijmy, że gabinet PO-PSL nie zrealizował porozumienia dotyczącego restrukturyzacji górnictwa podpisanego na Śląsku 17 stycznia. Rządzący twierdzą, że polski przemysł wydobywczy jest nieefektywny. Dlatego na ulotkach rozdawanych przez związkowców na Pomorzu w geście solidarności przypomniano podstawowe fakty – tylko w 2013 r. z górnictwa do budżetu państwa trafiło 7 mld złotych, co stanowi dwie trzecie wydatków budżetowych na cały wymiar sprawiedliwości! W ciągu ostatnich 25 lat górnictwo odprowadziło do budżetu łącznie 200 mld złotych!

– Mieszkańcy Śląska zostali oszukani przez ekipę Ewy Kopacz. Od lat związkowcy domagali się naprawy sektora górniczego. Rząd wykonuje nerwowe ruchy, próbując pokazać, że cokolwiek robi. A tak naprawdę zostawia górników samym sobie. Co myśli o strategicznym sektorze ten rząd powiedziała na taśmach prawdy obecna komisarz UE Elżbieta Bieńkowska – wyjaśnia powody akcji Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.

Akcję zorganizowały wspólnie trzy regiony NSZZ „Solidarność” – Gdański, Elbląski i Słupski. – Chcemy w ten sposób przypomnieć, jaka jest wiarygodność rządu PO-PSL, a szczególnie naszych pomorskich parlamentarzystów – mówi Stanisław Szukała, lider słupskiej „S”.