Pomorze raz szósty uczci ofiary katastrofy smoleńskiej

W najbliższą niedzielę minie szósta rocznica niewyjaśnionej wciąż katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem. 10 kwietnia 2010 r. w drodze na uroczystości upamiętniające ofiary zbrodni katyńskiej z 1940 r. zginęło 96 przedstawicieli polskiej elity, w tym związani z Gdańskiem i „solidarnością” śp. śp. prezydent Lech Kaczyński z małżonką Marią oraz Anna Walentynowicz.

Główne uroczystości rocznicowe odbędą się w Warszawie, jednak mieszkańcy Pomorza również nie zapominają o ofiarach tragedii smoleńskiej. Przedstawiamy wybrane elementy obchodów rocznicy smoleńskiej w naszym regionie (wszystkie w niedzielę 10 kwietnia).

W Gdańsku o godz. 12 w Bazylice Mariackiej zostanie odprawiona uroczysta msza św. w intencji ojczyzny w szóstą rocznicę katastrofy smoleńskiej. Uroczystościom przewodniczyć będzie metropolita gdański abp. Sławoj Leszek Głódź. Na początku liturgii zostanie poświęcona Kaplica Jezusa Miłosiernego, która powstała w Bazylice Mariackiej w ramach Nadzwyczajnego Roku Miłosierdzia jako miejsce stałej adoracji Najświętszego Sakramentu. Natomiast na zakończenie mszy św. zostaną złożone kwiaty oraz zostanie odmówiona okolicznościowa modlitwa przy znajdującym się w Kaplicy Matki Bożej Ostrobramskiej epitafium smoleńskim, upamiętniającym wszystkie ofiary katastrofy.

W Sopocie msza św. w intencji ofiar katastrofy zostanie odprawiona w kościele garnizonowym św. Jerzego o godz. 18. Następnie odbędzie się marsz ku czci ofiar katastrofy ulicą Bohaterów Monte Cassino do Łazienek Południowych, gdzie znajduje się Skwer im. Marii i Lecha Kaczyńskich.

W Bytowie msza św. zostanie odprawiona o godz. 18 w kościele św. Katarzyny. Po eucharystii pod pomnikiem Jana Pawła II odbędzie się apel pamięci.