Pomorzanie pożegnali prof. Andrzeja Zbierskiego

W piątek profesor Andrzej Zbierski został pochowany na cmentarzu Gdańsk Srebrzysko.

Andrzej Zbierski urodził się w 1926 roku w Ostrowie Wielkopolskim. Zmarł w nocy z poniedziałku na wtorek 8 października w wieku 87 lat po długiej chorobie.

Prof. Andrzej Zbierski, wieloletni dyrektor Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku i zarazem honorowy obywatel miasta Gdańska, był synem Dominika Zbierskiego, legionisty marszałka Józefa Piłsudskiego, służącego w szeregach I Brygady Legionów, późniejszego senatora II RP.

Andrzej Zbierski był w Szarych Szeregach AK, a w latach 1945-46 był łącznikiem I Komendy Konspiracyjnego Wojska Polskiego, dowodzonego przez kpt. Stanisława Sojczyńskiego „Warszyca”. Był więziony ponad rok w aresztach UBP. Zwolniony w roku 1953 uzyskał tytuł magistra archeologii, a rok później magistra historii na Uniwersytecie Łódzkim. W latach 1955-1991 kierował badaniami archeologicznymi w Instytucie Archeologii i Etnologii PAN w Gdańsku, zaś w latach 1991-2001 był dyrektorem Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku. W latach 1994-03 r. był też wykładowcą w Instytucie Archeologii i Etnografii na UMK w Toruniu. Po Sierpniu 1980 r. był aktywnym działaczem Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność” w PAN. W latach 1990-94 był radnym Rady Miasta Gdańska. Zbierski opublikował ok. 300 prac naukowych.

ASG