Pomorskie dryfuje na mieliznę

Wyzwaniem Europy Środkowo-Wschodniej jest odbudowanie potencjału produkcyjnego i miejsc pracy oraz postęp technologiczny. Opozycja, po uchwaleniu przez Sejmik pomorskiej strategii do 2020 r., podnosi, że woj. pomorskie po 10 latach rządów PO w regionie odstaje od reszty kraju. W tym czasie Region się „zwija”, dryfując na mieliznę. Partia władzy tłumaczy pomorską degradację na tle kraju polityką ogólnopolską. Brzmi to dość dziwacznie, skoro pomorskie polityczne tuzy PO graja pierwsze skrzypce w rządowych ławach.

• Pomorskie zajmuje ostatnie miejsce w kraju pod względem  łóżek w szpitalach na 10 tys. mieszkańców (39 na 10 tys).
  • Mamy 11. miejsce pod względem liczby ekarzy na 10 tys. mieszkańców – 19 (średnia krajowa – 21), ich liczba systematycznie zmniejsza się.
  • Zajmujemy 10 miejsce pod względem lekarzy dentystów (3 na 10 tys. mieszkańców).
  • Ostatnie miejsce pod względem objęcia sześciolatków wychowaniem przedszkolnym.
  • Przedostatnie miejsce pod względem objęcia dzieci do lat 3 opieką w żłobkach (21 maluchów na tysiąc).
  • 2. miejsce pod względem zwiększenia się liczby bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych w latach 2005 – 2011!
  • 13 miejscu pod względem wzrostu zatrudnienia w spółkach z kapitałem zagranicznym, mimo że jesteśmy regionem nadmorskim, kapitał się do nas nie garnie.
  • W przemyśle pracuje tylko 30 proc. Pomorzan. To 12. miejsce w kraju. Wyprzedza nas m.in. warmińsko-mazurskie.
  • Przedostatnie miejsce (przed Łódzkiem) pod względem powierzchni nowo oddanych mieszkań.
  • 9. miejsce w zgłoszonych wynalazkach krajowych i patentach mimo stawiania na IT.
  • Pomorze ma najsłabsze wyniki w kraju pod względem wyników egzaminów zewnętrznych szkół podstawowych i gimnazjalnych. To poważny dzwonek alarmowy dla edukacji.
  • Pomorze ma najmniejszy w Polsce księgozbiór w bibliotekach publicznych. Pomorzanie rzadziej też chodzą do teatru i zaglądają do kina.
  • Mamy 67 km twardej nawierzchni dróg na 100 km kw. To dopiero 12. miejsce w kraju.   Minister Sławomir Nowak ma sporo do zrobienia. Oprócz lansu są jeszcze drogi i koleje.