I Pomorski Kongres Pamięci Narodowej już w piątek w Sali BHP w Gdańsku

Tydzień po Narodowym Święcie Niepodległości, 18 listopada 2016 r., w Sali BHP w Gdańsku (ul. Popiełuszki 6) odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – I Pomorski Kongres Pamięci Narodowej, organizowany przez Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku.

Do udziału zaproszeni są przedstawiciele stowarzyszeń i fundacji patriotycznych, wolontariusze, animatorzy i organizatorzy wydarzeń promujących historię Polski i Polaków.

Kongresowi przyświeca hasło Anny Walentynowicz „Musimy się na nowo policzyć!”. Jego celem jest nawiązanie wspólnych kontaktów i ustalenie form współpracy środowisk, którym bliskie jest hasło umiłowania Ojczyzny. Inicjatorem spotkania jest dr Karol Nawrocki, naczelnik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Gdańsku. Wezmą w nim udział m.in. prezes Instytutu dr Jarosław Szarek oraz wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin. W trakcie spotkania będzie możliwość zakupu książek historycznych i odzieży patriotycznej.

Kongres_pamieci

Program Kongresu:

18 listopada 2016 r., Sala BHP Stoczni Gdańskiej

9.30–11.30 – rejestracja uczestników (Sala BHP)

12.00 – oficjalne otwarcie (prezes IPN dr Jarosław Szarek)

12.00–14.00 – panel dyskusyjny „Pamięć, patriotyzm, przyszłość”. Udział wezmą: prezes IPN

dr Jarosław Szarek, wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin, redaktor magazynu „Nowy Obywatel” Krzysztof Wołodźko, przedstawiciel Polonii amerykańskiej Tadeusz Antoniak, prowadzenie: Adam Hlebowicz (dyrektor Programu III Polskiego Radia).

14.00 – premiera filmu „Dla niepodległej…” dotyczącego działalności pomorskich stowarzyszeń patriotycznych

14.40 – obiad, przerwa

16.00–17.00 – „Strefa wolnego mikrofonu” – czas dla uczestników Kongresu przeznaczony na krótkie wystąpienia i dyskusje (3–5-min.)

17.15 – koncert Andrzeja Kołakowskiego.

Więcej informacji: Agnieszka Wszałek, tel. 58 668-49-01.