Długotrwale bezrobotni poza systemem? To możliwe już za dwa lata

Ministerstwo Pracy ma nowy pomysł na przywracanie do pracy długotrwale bezrobotnych. Za dwa lata ma wejść w życie nowy program – informuje Dział Informacji Komisji Krajowej, powołując się „Rzeczpospolitą”.

Program to jeden z głównych elementów reformy powiatowych urzędów pracy, którą szykuje ministerstwo. Projekt ustawy dziś ma trafić do konsultacji społecznych.

Jak podaje „Rz”, osoby „oddalone od rynku pracy” będą miały obowiązek pracować nad swoim powrotem na rynek pracy przez 20 godzin w tygodniu. Połowa z tego czasu – czyli tzw. aktywizacja – to prace społecznie użyteczne wykonywane na rzecz gminy. Kolejne 10 godzin – tzw. integracja – to zajęcia z trenerem, który zadba o ich motywację do pracy oraz nauczy poruszania się po rynku.

Cały program ma trwać dwa miesiące – potem doradcy zawodowi zdecydują, jakie będą dalsze losy osoby bezrobotnej. Rozwiązań jest kilka: uczestnik programu może trafić na szkolenia, do prac interwencyjnych, do agencji pracy albo na leczenie (chodzi nie tylko o wyjście z nałogu, ale też np. leczenie cukrzycy). Jeśli zajdzie taka potrzeba, program może zostać przedłużony do maksymalnie 6 miesięcy.

Program od 2014 roku miałby być dobrowolny, a od 2015 – obowiązkowy. Jeśli zarejestrowany bezrobotny nie będzie chciał mu się poddać – wypadnie z rejestru na 9 miesięcy. Zdania na temat takiego rozwiązania są podzielone. Prof. Elżbieta Kryńska, ekonomistka z Uniwersytetu Łódzkiego, na łamach „Rz” pozytywnie ocenia pomysł: – To bardzo dobry program. W ten sposób możemy pomóc wrócić na rynek pracy tzw. trudnym bezrobotnym oraz doprowadzić do usunięcia z rejestru tych, którzy idą do urzędu po to, by mieć ubezpieczenie zdrowotne – mówi.

Krytycznie do nowego programu podchodzą dyrektorzy urzędów pracy. – I co z tego, że będę starał się przywrócić człowieka na rynek, skoro i tak nie znajdę dla niego oferty pracy – tłumaczy Jerzy Bartnicki, szef PUP w Kwidzynie, na którego terenie stopa bezrobocia przekroczyła 19,3 proc.