Pomoc dla poszkodowanych Związkowców z Wielkopolski

W nocy z 25-26 stycznia br., w wyniku wybuchu gazu w Murowanej Goślinie koło Poznania, został zniszczony budynek gospodarczy oraz dom, w którym mieszkają Krzysiek Grabiński i Mateusz Kasprzak z organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” w Solaris Bus & Coach S.A. (Region Wielkopolska).

Budynek, w którym mieszka Krzysiek Grabiński wraz z rodziną znajduje się około 80 m od gazociągu, źródła ognia. Fala uderzeniowa, spowodowana wybuchem uszkodziła  szyby w czterech oknach. Wskutek wysokiej temperatury plastikowe ramy i futryny okien uległy przebarwieniu, odkształceniom i nadają się do wymiany. Zachodnia elewacja budynku jest popękana, uległa odparzeniu i nadaje się tylko do wymiany. Na stropodachu budynku pojawiły się również uszkodzenia warstwy bitumicznej.

Uszkodzeniu uległ też budynek gospodarczy Mateusza Kasprzaka, znajdujący się w odległości kilkudziesięciu metrów od źródła pożaru. Zostały zniszczone plastikowe rynny – pozioma (20 m.) i dwie pionowe po 3 metry, a także elewacja budynku. Styropian elewacyjny pod tynkiem mineralnym skurczył się od temperatury i nadaje się w całości do wymiany.

Jarosław Lange, przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „S” zwraca się z prośba o solidarnościowa pomoc dla poszkodowanych Związkowców i ich rodzin.

Wpłaty z dopiskiem: „Pomoc dla poszkodowanych wybuchem gazu” prosimy przelewać w terminie do końca lutego br. na wydzielone dla tego celu konto Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”: 81 1090 1476 0000 0001 3482 5536 Bank Zachodni WBK S.A.

Dodatkowo gmina Murowana Goślina uruchomiła adres mailowy pomoc@murowana-goslina.pl na który można przesyłać oferty pomocy. W mailu prosimy podać: imię i nazwisko; nr telefonu; formę pomocy (w temacie wiadomości – np. śpiwory, pożywienie, kosmetyki, materiały budowlane i inne). Dzięki temu będzie można szybko przekazać konkretną pomoc do potrzebujących.

(mig)