Pomnik w 96 miesięcznicę

10 kwietnia minie 8 lat od katastrofy smoleńskiej, w której zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński oraz ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski. Od tego czasu, co miesiąc organizowane są marsze i msze św. w intencji ofiar. Podczas 95 miesięcznicy smoleńskiej Jarosław Kaczyński, prezes Prawa i Sprawiedliwości zapowiedział, że 10 kwietnia 2018 r., czyli równo osiem lat po tragedii, odbędzie się ostatni marsz, ale nie ostatnia miesięcznica. – Msze będą odbywały się nadal. Natomiast to, co nas łączyło przez tyle lat, co było prezentowane co miesiąc i łączyło się z pewnym oczekiwaniem, z pewną nadzieją, to się kończy powiedział prezes Prawa i Sprawiedliwości.

Na placu Piłsudskiego w Warszawie, a dokładnie na terenach zielonych pomiędzy placem a ul. Królewską, powstaje pomnik upamiętniający Ofiary Tragedii Smoleńskiej. Pomimo wielu utrudnień, jakie czynią władze Warszawy, pomnik zostanie odsłonięty właśnie podczas uroczystości 96 miesięcznicy.

W tym roku w Warszawie mają powstać dwa pomniki upamiętniające katastrofę smoleńską. Drugi, poświęcony Lechowi Kaczyńskiemu stanie przed budynkiem Garnizonu Warszawa, naprzeciwko Placu Piłsudskiego. Jego odsłonięcie planowane jest na jesień.

(mig)