Pomnik Jana Pawła II i Ronalda Reagana w berlińskim muzeum

Miniatura pomnika Jana Pawła II i Ronalda Reagana, ustawionego na gdańskim Przymorzu, znajdzie się na przyszłorocznej wystawie organizowanej przez berlińskie Museum Haus am Checkpoint Charlie. Muzeum gromadzi pamiątki z czasów muru berlińskiego i „żelaznej kurtyny”.

Replika gdańskiego pomnika w miniaturze, przedstawiającego dwóch wielkich ludzi XX wieku ma znaleźć się na wystawie o życiu i pracy Jana Pawła II. Muzeum zamierza otworzyć ją 9 listopada 2014 r. w 25. rocznicę upadku muru berlińskiego.

O miniaturę pomnika zwróciła się do Stowarzyszenia „Godność” Alexandra Hildebrandt, prezes  i dyrektor Mauermuseum  - Museum Haus am Checkpoint Charlie.
- Planujemy, że kanclerz Niemiec Angela Merkel, razem z polskim premierem Donaldem Tuskiem inaugurują wystawę. Żeśmy już wiele o rzeźbie usłyszeli i jesteśmy zainspirowani tym, jak Stowarzyszenie „Godność” kontynuuje utrzymywanie wolność i prawa swoich członków. Dlatego chcielibyśmy w ramach naszej wystawy pokazać rzeźbę. Bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdyby mógłby pan nam pomóc, nauczyć jak najwięcej zwiedzających o jednej z najważniejszej postaci tego czasu – pisze Alexandra Hildebrandt do Czesława Nowaka, prezesa „Godności”, inicjatora powstania pomnika.

Przypomnijmy, że berlińskie muzeum, otwarto w 1962 r. pod kierownictwem archiwisty dr Rainera Hildebrandta. Jego celem jest dokumentacja historii po powstaniu muru berlińskiego oraz zaangażowanie w pokojową walkę o prawa człowieka. Museum Haus am Checkpoint Charlie od jego skromnych początków w październiku 1962 roku przekształciło się w ponad 2 tys. m kw. ekspozycji. Tutaj można dowiedzieć się o tym, jakie obiekty służyły do ucieczki nad, pod i przez mur berliński i wyczytać historię uciekinierów, którzy ryzykowali swoje życie, aby wybrać wolność. Muzeum rokrocznie odwiedza około 850 tys. gości, w większości to młodzi ludzie.
- Jestem mile zaskoczony berlińską propozycją. Nigdy nie jest dość wiedzy o ludziach tak dobrze zasłużonych dla wolnego świata – powiedział nam Czesław Nowak.

Przypomnijmy, że  pomnik Jana Pawła II i Ronalda Reagana odsłonięty został w lipcu ub. r. w Gdańsku. Pomnik powstał na podstawie zdjęcia przedstawiającego spacerujących papieża i prezydenta USA, wykonanego we wrześniu 1987 roku przez Scotta Stewarda z Associated Press.

ASG

fot. Museum Haus am Checkpoint Charlie