Pomnik „Inki” w Gdańsku odsłonięty

– „Inko”, trwaj w pamięci Oruni. Trwaj w pamięci Gdańska. Trwaj w pamięci całej Polski. Cześć i chwała bohaterce! – mówił 30 sierpnia metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź w trakcie uroczystości odsłonięcia i poświęcenia pomnika Danuty Siedzikówny „Inki”, sanitariuszki słynnej V Wileńskiej Brygady Armii Krajowej. Popiersie „Inki” na półtorametrowym cokole stanęło placu przy ul. Gościnnej w gdańskiej dzielnicy Orunia, przy salezjańskim kościele pw. Św. Jana Bosko. W uroczystościach wzięło udział około tysiąca osób, w tym reprezentujący prezydenta Andrzeja Dudę szef jego doradców, minister Maciej Łopiński.

Danuta Siedzikówna zginęła 28 sierpnia 1946 r., zamordowana na terenie dzisiejszego Aresztu Śledczego przy ul. Kurkowej w Gdańsku po wyroku Wojskowego Sądu Rejonowego w Gdańsku. Był to jeden z wielu tzw. mordów sądowych dokonanych w latach 40 i 50. XX wieku na żołnierzach podziemia niepodległościowego. Na lokalizację pomnika „Inki” wybrano kościół św. Jana Bosko, ponieważ sanitariuszka AK w czasie II wojny światowej uczyła się w szkole sióstr salezjanek na Podlasiu.

Pomnik „Inki” w Gdańsku powstał dzięki staraniom abp. Sławoja Leszka Głódzia, Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, księży salezjanów oraz Rady Dzielnicy Orunia.

„Inka” patronką szkoły w Sopocie

„Inka” odnaleziona