Maraton dla najwytrwalszych

Joel Maina Mwangi i Jepkurui Gladys Biwott (Kenia) to zwycięscy XXI Polpharma Maratonie „Solidarności”. – Zgłosiło się ponad tysiąc osób, ale ostatecznie pakiety startowe pobrało 806 uczestników, w tym 90 kobiet – informował Kazimierz Zimny, dyrektor maratonu i brązowy medalista olimpijski z Rzymu z 1960 roku. Przyjechali aż z 26 państw. Ci, co stawili się na starcie, musieli się zmagać z morderczym upałem, temperatura dochodziła do 30 stopni Celsjusza. Ostatecznie metę osiągnęło 722 osoby. Zwycięzca przebieg trasę w czasie 2:28:38, ostatni sklasyfikowany zawodnik przemierzył dystans w 5:34:08.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Trasa maratonu, tj. 42 kilometry i 195 metrów,  wiodła – start honorowy – spod gdyńskiego Pomnika Ofiar Grudnia ’70, następnie główną arterią trójmiejską przez Sopot do Gdańska. W Gdańsku maratończycy pobiegli obok historycznej sali BHP, gdzie 31 sierpnia 1980 roku podpisano Porozumienia Sierpniowe, dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”. Trasa po terenach stoczni prowadziła także obok pomnika Poległych Stoczniowców a II Bramą Stoczni, by skończyć się na gdańskiej Starówce.

– W naszym kraju jest obecnie wiele maratonów, ale nie byłoby tych imprez, gdyby nie zryw Sierpnia 80. Stoczniowcy pokazali, że warto walczyć o swoje. Maraton „Solidarności” to podziękowanie tym wspaniałym bohaterom. To nie tylko sport, ale także krzewienie pamięci o naszej najnowszej historii – podkreślał Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.

– Maraton „Solidarności” nawiązuje do trasy jaką w sierpniu 1980 przebywali łącznicy między Gdańską Stocznią a zakładami Trójmiasta. Jest to najstarszy taki bieg w Polsce, gdyż z przerwami odbywa się on od 1981 roku. – mówił podczas konferencji prasowej, która odbyła się 11 sierpnia w siedzibie gdańskiej „Solidarności” Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego. To, co zasługuje jego zdaniem na uznanie to fakt, że tak dużą międzynarodową imprezę można zorganizować za stosunkowo niewielką sumę. Ale to tylko dzięki poświęceniu głównego organizatora Kazimierza Zimnego oraz Małgorzacie Leśniewicz, dyrektor organizacyjnej biegu. Sponsorem tytularnym biegu, podobnie jak w zeszłym roku jest Polpharma S.A.

NAJLEPSI W XXI POLPHARMA MARATONIE „SOLIDARNOŚCI”

Klasyfikacja mężczyzn

1. Joel Maina Mwangi (Kenia) 2:28:38