Koszty pracy w Polsce – jedne z najniższych w Europie

Kwota godzinowa kosztów pracy w Polsce w prywatnych firmach jest znacznie poniżej średniej w Unii Europejskiej. Wynosi 7,40 euro – podaje Dział Informacji Komisji Krajowej, cytując „Puls Biznesu”. Godzina pracy w Danii, Belgii i Szwecji kosztuje nawet 30 euro więcej niż u nas.

Niemiecki urząd statystyczny Destatis przygotował raport, w którym zestawiono wynagrodzenie godzinowe w państwach UE.

Gorzej niż w Polsce pod tym względem jest tylko w czterech krajach: na Łotwie (6,50 euro), Litwie (6,20), w Rumunii (4,70) i Bułgarii (3,70). Godzina pracy w Szwecji kosztuje 43 euro. Równie dużo kosztuje godzina pracy w Belgii (41,20) i Danii (39,80). W Wielkiej Brytanii, Irlandii i Hiszpanii jest to średnia europejska – 23,70 euro. W Niemczech to 31,70 euro.

To przekłada się również na zarobki. Koszty pracy obejmują przede wszystkim wydatki na wynagrodzenia (razem z podatkami oraz wszelkimi składakami) oraz pozostałe obciążenia pracy ponoszone przez pracodawców. W sumie w UE ok. 23,7 proc. kosztów pracy stanowią pozapłacowe składniki, w Polsce jest to 16,7 proc. Stawka godzinowa pracy plasuje nas w ogonie Europy.