Polska wrażliwsza społecznie

Serdeczne pozdrowienia i podziękowania dla gdańskiej „Solidarności” od nowo wybranego prezydenta Andrzeja Dudy przekazał poseł Janusz Śniadek, który był gościem poniedziałkowego (1 czerwca) posiedzeniu Zarządu Regionu Gdańskiego. O umowie programowej między „Solidarnością” i kandydatem  wysuniętym  przez Prawo i Sprawiedliwość mówił natomiast przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda.

fot. Olga Zielińska

Czerwcowe posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, które przypadło akurat w Dzień dziecka, rozpoczęło się koncertem finalistów konkursu „Polska – mój kraj, moja ojczyzna”. Organizatorem Wojewódzkiego Konkursu Muzyczno-Plastycznego była Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Do części muzycznej konkursu zgłosiło 300 wykonawców, a na część plastyczną napłynęło 200 prac. 1 czerwca nagrody odebrało po sześciu laureatów konkursu muzycznego i plastycznego (szkoły podstawowe i ponadpodstawowe).

Nagrody młodym muzykom i plastykom wręczali między innymi poseł Janusz Śniadek i przewodniczący Piotr Duda, którzy w dalszej części spotkania skomentowali wybory prezydenckie.

– Wsparcie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarności” było bardzo ważne. Zważywszy, że wygrana Andrzeja Dudy była stosunkowo niewielką liczbą głosów – mówił Janusz Śniadek. Odniósł się on również do apelu prezydenta elekta, który zwrócił się do obecnie rządzących o niepodejmowanie działań godzących w zasady demokracji, czego przykładem może być pospieszna nowelizacja ustawy o Trybunale Konstytucyjnym. Skrócenie kadencji członkom TK ma na celu obsadzenie swoimi ludźmi stanowisk sędziów Trybunału Konstytucyjnego na kolejne pięć lat. Były przewodniczący Komisji Krajowej podkreślił także, że wygrana w wyborach prezydenckich to dopiero pierwszy krok na drodze zmian w naszym kraju. Czekają nas wybory parlamentarne, od których zależy, czy uda się przeprowadzić realne reformy.

– W poniedziałek, 25 maja, obudziliśmy się w nowej rzeczywistości. I nie tylko chodzi o to, że mamy nowego prezydenta. Ale znaleźliśmy się w Polsce wrażliwszej na sprawy społeczne. Przynajmniej taki jest tego obraz w mediach. Politycy i dziennikarze, którzy do tej pory lekceważąco odnosili się do takich spraw, jak umowy śmieciowe czy niskie pensje, zaczynają o tych sprawach mówić w innym tonie   – mówił Piotr Duda podczas posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego. Pokreślił on również, że nie było żadnego problemu z podpisaniem umowy pomiędzy Komisją Krajową i ówczesnym kandydatem na prezydenta Andrzejem Dudą. – Postulaty przez lata wysuwane przez „Solidarność”, jak obniżenie wieku emerytalnego, walka z umowami śmieciowymi, podniesienie płacy minimalnej pokrywały się z tym, o czym na spotkaniach z Andrzejem Dudą mówili obywatele naszego kraju – kontynuował szef „Solidarności”. Najwięcej zainteresowania w dyskusji nad tym, czym w pierwszej kolejności powinien zająć się nowy prezydent  wywołała sprawa wieku emerytalnego. Istnieje obawa, że przy obecnych zapisach konstytucyjnych różnicowanie wieku uprawniającego do przejścia na emeryturę w zależności od płci może zostać uznane za niekonstytucyjne.

Druga cześć czerwcowego Zarządu Regionu poświęcona została sytuacji  w poszczególnych zakładach pracy oraz zbliżającym się obchodom jubileuszu 35-lecia NSZZ „Solidarność”.