Polska – interesująca dla zagranicznych studentów

Polska przyciąga  z zagranicy coraz większą liczbę studentów, na przykład z Ukrainy. W badaniu Ranking Krajów Study.EU z tego roku oceniono ponad 30 europejskich krajów, badając jak bardzo mogą być atrakcyjne dla studentów.

Okazało się, że Polska znalazła się na TOP 10 krajów w rankingu i na dodatek jest jedynym nowym krajem, który wpisał się na tę listę. Awans zawdzięczamy zmianom w systemie edukacji szkół wyższych, które w coraz większym stopniu pozwalają na naukę w języku angielskim.

Według Study.EU liczba zagranicznych studentów w Polsce eksplodowała „z jedynie 12 tysięcy zagranicznych studentów dziesięć lat temu do ponad 65 tysięcy zagranicznych studentów w Polsce obecnie”. Szkoda, bo w kategorii jakości nauczania szkolnictw wyższego już na TOP 10 się nie znaleźliśmy.

Ale to cena zdobycia wykształcenia wyższego jest najważniejszym kryterium dla zagranicznych studentów. Dlatego w kategorii „cena” Polska zajmuje zdecydowane pierwsze miejsce.  Okazało się, że jesteśmy tańszym krajem dla studenta niż Serbia, czy Węgry. Ponadto badania dowiodły, że dla studenta studia na Litwie będą droższe niż studia w Niemczech, które są zwycięzcą rankingu ogólnego.

zola