Polska gospodarka nie może konkurować niską płacą

- Jeśli mamy rozwijać przemysł, jeśli mamy go odbudowywać, to musi się skończyć sytuacja, że nasza gospodarka konkuruje niską płacą. Na Zachodzie konkuruje się wysoką jakością i bardzo wysoką wydajnością. W tym kierunku powinniśmy zmierzać – powiedział popierany przez „Solidarność” kandydat Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta RP Andrzej Duda.

13 maja Andrzej Duda odwiedził rodzinną firmę ASmet produkującą śruby i nakrętki. Spotkał się zarówno z pracownikami, jak i z kierownictwem firmy, przyglądał się linii produkcyjnej. Wreszcie określił zakład jako krajowy kapitał, stanowiący wzorzec dla odbudowy polskiego przemysłu. – Polska gospodarka musi konkurować wysoką jakością, a nie niską płacą – podkreślił.

Kandydat na prezydenta zapowiedział obniżenie podatku dla mikroprzedsiębiorstw do 15 proc. – pod warunkiem, że zatrudniają co najmniej trzy osoby. – Wszystkie inwestycje dokonane, rozwijające firmę w danym roku podatkowym, nie będą odliczane w długoterminowej amortyzacji, tylko w tym samym roku, w którym zostały poniesione – zaznaczył. I dodał, że jeśli inwestycje miałyby charakter innowacyjny i byłyby połączone z badaniami, można by je odliczać w podwójnej wysokości.