Polska „Gedania” – spotkanie w Akwenie w piątek 9 sierpnia br.

„Gedania – Polska w Gdańsku. Spuścizna Polaków polskiego Gdańska” to tytuł dwóch wykładów dr hab. Janusz Trupindy i prof. dr hab Grzegorza Berendta w Sali Akwen (Wały Piastowskie 24 w Gdańsku) w piątek 9 sierpnia br. o godz. 18.

Na spotkanie zaprasza Kacper Płażyński, przewodniczący Klubu radnych PiS w RMG. Gedania jest symbol tożsamości Polaków tak, jak Poczta Polska, Westerplatte, polskie szkoły i kościół pw. św. Stanisława Biskupa.

Gedania 9 sierpnia

Wśród piłkarzy, którzy reprezentowali barwy Gedanii byli m.in. Roman Korynt (reprezentant Polski, w latach 1953-67 zawodnik Budowlanych/Lechii Gdańsk), Krzysztof Adamczyk (reprezentant Polski, król strzelców ekstraklasy w barwach Legii Warszawa), Rafał Murawski (reprezentant Polski, były zawodnik Lecha Poznań i Pogoni Szczecin), Andrzej Baczyński (były zawodnik Legii Warszawa i Lecha), Andrzej Dybicz (zdobywca Pucharu Polski w barwach Arki Gdynia), Łukasz Kowalski (były zawodnik Arki) czy Michał Szromnik (były zawodnik Dundee United).

Nakładem gdańskiego wydawnictwa Oskar ukazała się też publikacja Janusza Trupindy, historyka i muzealnika pt. ”KS Gedania – klub gdańskich Polaków (1922-1953)”.ksiazka_gedania

We wstępie do książki autor napisał:

Miejsce to utkane jest z emocji, jak wiele innych w Gdańsku, ale ten plac we Wrzeszczu szczególnie. Serce Polenhofu, polskiej wysepki na mapie Wolnego Miasta Gdańska. A dziś? … Stadion (a wtedy właściwie jeszcze boisko), uroczyście poświęcony 3 października 1926 r., był miejscem nie tylko zawodów sportowych, ale także uroczystości i manifestacji – swego rodzaju wizytówką i oczkiem w głowie Polaków mieszkających w Wolnym Mieście.

ASG