Polscy pracownicy wyjeżdżają z Norwegii

Norwegia, kraj uznawany przez wielu Polaków za miejsce, w którym warto pracować przestaje być pomału w taki sposób postrzegana. Tamtejszy urząd statystyczny odnotowuje rekordowe liczby obcokrajowców opuszczających ten kraj – informuje portal pb.pl. Nigdy wcześniej tak wielu Polaków nie opuszczało Norwegii.

Spowodowane jest to problemami norweskiej gospodarki, na którą ma wpływ spadek cen ropy. To z kolei spowodowało wzrost bezrobocia wśród obcokrajowców mieszkających w tym kraju. Według urzędu statystycznego w ubiegłym roku z Norwegii wyjechało ok. 3,5 tysiąca Polaków pracujących w tym kraju. Opuszczali ją nie tylko nasi rodacy, ale także Szwedzi, Litwini i Niemcy. Łączna liczba zagranicznych pracowników, którzy wyjechali, jest najwyższa z kiedykolwiek zanotowanych przez urząd statystyczny. W najtrudniejszej sytuacji są pracownicy branży budowlanej i to ta odnotowuje największy odpływ polskich pracowników.

zola