Polscy nauczyciele na to nie zasługują

Niekorzystne zmiany prawa oświatowego, brak wizji polskiej edukacji, oszczędzanie kosztem nauczycieli i stanowisko „Solidarności” wobec propozycji samorządów i Ministerstwa Edukacji Narodowej – to tematy podejmowane podczas konferencji prasowej 11 października 2012 r., zorganizowanej przez Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

Z dziennikarzami spotkali się: przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „S” w Gdańsku Bożena Brauer, sekretarz gdańskiej Sekcji Oświaty i Wychowania Hanna Minkiewicz i Wojciech Książek, przewodniczący SOiW NSZZ „S” Regionu Gdańskiego (na zdjęciu).

O zapowiadanej zmianie pensum, o propozycji samorządów skrócenia urlopu do 40 dni oraz dramacie zwalnianych z pracy nauczycieli mówiła Bożena Brauer. Hanna Minkiewicz, komentując oszczędnościowe propozycje samorządów, stwierdziła, że „nauczyciel tańszy, to nauczyciel lepszy dla samorządów”. Wojciech Książek po szczegółowej analizie sytuacji w szkolnictwie i odpowiedziach na pytania zwrócił uwagę na trudną sytuację młodych nauczycieli oraz na to, że władze nie dostrzegają zagrożeń wynikających z proponowanych zmian i że „Nauczyciel stłamszony nie będzie w stanie prawidłowo uczyć i wychowywać”.

Barbara Ellwart