Polityka prorodzinna nie powinna zamykać się na 500 złotych

29 grudnia członkowie NSZZ „Solidarność” z Oddziału Chojnice podzielili się tradycyjnym opłatkiem. Gośćmi uroczystości byli przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla i wspierający lokalną „Solidarność” mecenas Bogdan Kortas.

chojnice-mw1

Przewodniczący Dośla odniósł się do zmian wprowadzanych przez nową ekipę rządzącą. – Przedmiotem debaty jest powrót do poprzedniego wieku emerytalnego, bez przymusu przechodzenia na emeryturę. Odbyło się czytanie poprawki mówiącej o tym, że pracodawca musi podpisać umowę z pracownikiem przed rozpoczęciem pracy, a nie w dniu jej rozpoczęcia. W przygotowaniu jest wycofanie wprowadzonych przez Platformę Obywatelską antypracowniczych zmian w kodeksie pracy, takich jak wydłużony okres rozliczeniowy. Cieszę się, że nasze związkowe postulaty zaczynają być realizowane – powiedział.

Przewodniczący Zarządu Regionu zwrócił też uwagę na plany dotyczące polityki prorodzinnej. – Polityka prorodzinna nie powinna zamykać się na 500 złotych. Zwiększeniu powinien ulec na przykład dostęp do kredytów mieszkaniowych – podkreślił.

MarWer