Polak potrafi

O 5,6 proc wzrosła w 2012 roku produktywność w Polsce – wynika z danych Eurostatu. Polscy pracownicy odnotowali w 2012 roku największy w Europie wzrost wydajności pracy.

W opublikowanym na stronie Eurostatu zestawieniu, Polska w 2012 roku osiągnęła 5,6-procentowy wzrost produktywności. To aż o ponad 2 proc. więcej niż druga w zestawieniu Łotwa i trzecia Bułgaria. W ciągu ostatnich pięciu lat Polacy osiągnęli blisko 15-procentowy wzrost wydajności. Lepsza była tylko Litwa, która przez pięć lat osiągnęła 17,7-procentowt wzrost, trzecia Łotwa z wynikiem 12,9 proc. Niestety, za wzrostem produktywności nie idzie realny wzrost wynagrodzeń. Jak się ma do tego wzrost płac? W 2012 roku realne płace w Polsce zmalały o 0,6 proc., a w 2011 wzrosły zaledwie o 0,2 proc. Zdaniem prof. Jadwigi Staniszkis, gdyby przez ostatnie kilkanaście lat płace w Polsce rosły proporcjonalnie do wzrostu wydajności, średnia pensja powinna u nas wynosić o 1000 zł więcej.