Polacy popierają ograniczenie handlu w niedziele

53 proc. Polaków jest zadowolonych z ograniczenia handlu w niedziele – takie dane przedstawiono na konferencji prasowej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, która odbyła się 23 marca w Warszawie.

Główny inspektor pracy Wiesław Łyszczek na konferencji prasowej w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej 22 marca 2018 r. przedstawił wyniki kontroli ograniczenia handlu w niedziele 11 i 18 marca. Gospodarzem spotkania z dziennikarzami była minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska.

Szef PIP poinformował, że 18 marca 2018 r., w drugą niedzielę objętą zakazem handlu, inspektorzy pracy skontrolowali ok. 2 tys. placówek, które były otwarte tego dnia. Kontrole prowadzone były w sklepach wytypowanych wg własnego rozeznania inspekcji, a także w reakcji na sygnały zgłoszone na infolinie funkcjonujące we wszystkich 16 okręgowych inspektoratach pracy.

- W większości skontrolowanych placówek handlowych przestrzegano obowiązujących przepisów ustawy o ograniczeniu handlu oraz o wykonywaniu czynności związanych z handlem w niedziele i święta. Sklepy wielkopowierzchniowe były zamknięte, w małych sklepach klientów z reguły obsługiwali właściciele tych placówek – osobiście lub przy pomocy członków rodziny – powiedział Wiesław Łyszczek.

Łącznie w obie niedziele, tj. 11 i 18 marca br., inspektorzy pracy sprawdzili  ponad 12 tys. placówek handlowych, stwierdzając, że ok. 60 proc. z nich było zamkniętych. Kontroli poddanych zostało ponad 5 tys. otwartych placówek. Ustalono, że 147 spośród tych sklepów otwarto wbrew prawu.

W związku ze złamaniem zakazu handlu inspektorzy PIP nałożyli 54 mandaty karne, skierowali do sądu 38 wniosków o ukaranie, a w 55 przypadkach zastosowali środki oddziaływania wychowawczego. W działania kontrolne i sprawdzające podczas każdej z dwóch niedziel zaangażowanych było ok. 600 inspektorów pracy.

W konferencji uczestniczył poseł Janusz Śniadek, który przewodniczył sejmowej podkomisji zajmującej się ustawą o ograniczeniu handlu w niedziele. Poseł PiS stwierdził, że skala naruszeń i obecność nieuczciwych handlowców nie jest duża.

– Sądzę, że to rozwiązanie będzie dobrze przyjęte, ale dopiero za jakiś czas będzie można robić miarodajne sondaże, jak społeczeństwo przyjęło tę regulację – ocenił poseł.