Polacy otwarci na zmiany pracy

Polacy znajdują się w czołówce europejskiej, jeśli chodzi o mobilność dotyczącą zmiany pracy. Tak wynika z indeksu mobilności publikowanego w monitoringu rynku pracy Randstad, międzynarodowej firmy doradztwa personalnego. Średnia UE to 100 pkt., Polska w drugim kwartale osiągnęła 108 pkt. Przed nami są tylko Francuzi i Brytyjczycy.

Skąd nasza gotowość do zmiany pracy? Eksperci tłumaczą to zjawisko niestabilnością na polskim rynku pracy, a wiec bankructwami firm, fuzjami, przejęciami, zmianami strategii, ograniczeniami produkcji i redukcja zwolnień. Do tego dochodzi wciąż utrzymujące się duże bezrobocie. Polscy pracownicy niejednokrotnie zmuszeni są do tego, by zmienić miejsce zatrudnienia, aby zachować pracę.

Co trzeci pracownik ocenia ryzyko zwolnienia jako bardzo wysokie. To pokazuje, w jakiej atmosferze strachu żyją pracownicy. Na szczęście polskiego pracownika cechuje duży optymizm. Aż 74 proc. badanych przez Randstad uważa, że znajdzie jakaś pracę. To o 9 pkt. proc. więcej niż średnia europejska.

Najmniej otwarci na zmianę pracy w Europie są Niemcy, Holendrzy i Austriacy.

zola