Polacy nie tęsknią za Donaldem Tuskiem. Wolą Andrzeja Dudę

Polacy nie tęsknią za byłym premierem Donaldem Tuskiem – wynika z sondażu TNS Polska przeprowadzonym dla dziennika „Fakt”. Badanych pytano o poparcie dla ewentualnych kandydatów w wyborach prezydenckich w 2020 r. Aktualny przewodniczący Rady Europejskiej uzbierał zaledwie 9 proc. zwolenników. Liderem okazał się obecny prezydent Andrzej Duda z 26 proc. poparcia. Kolejne miejsca w badaniu zajęli Ryszard Petru (14 proc.), Paweł Kukiz (13 proc.), Barbara Nowacka (6 proc.) i Władysław Kosiniak-Kamysz (3 proc.). Choć do kolejnych wyborów prezydenckich jeszcze daleka droga i trudno mówić o rzeczywistych kandydatach, badanie TNS wiele mówi o nastrojach społecznych Polaków i popularności obecnych liderów politycznych. Okazuje się, że były premier, który miał „prezydentem”, a przynajmniej „gwiazdą” Europy, nie do końca radzi sobie na nowym stanowisku, Polacy wraz z upływem czasu coraz gorzej oceniają także okres jego siedmioletnich rządów. Sam Donald Tusk wybierając się do Brukseli zapewniał, że kierowanie Radą Europejską będzie jego ostatnim zajęciem politycznym. Czyżby tym razem się nie pomylił?

ACH