Polacy dobrze oceniają rok 2016

Rok 2016 był najlepszym dla Polaków od wielu lat – tak wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego przez CBOS. Aż 63 proc. Polaków uznało mijające 12 miesięcy za dobre pod względem sytuacji zawodowej (złe – 9 proc.), 62 proc. – za dobre pod względem sytuacji osobistej (złe – 8 proc.). To rzeczywiście musiał być dobry rok dla większości polskich rodzin, bo aż 70 proc. badanych przez CBOS nie obawia się biedy. To zapewne jeden z wielu pozytywnych efektów programu „Rodzina 500+” i poprawy sytuacji na rynku pracy. Gorzej Polacy oceniają ogólną sytuację w Polsce i na świecie. Pozytywne oceny wystawiło odpowiednio jedynie 38 i 34 proc. To z kolei prawdopodobnie efekt gorących sporów politycznych w naszym kraju, a na świecie – kryzysu imigracyjnego i rosnącego zagrożenia terrorystycznego. Podsumowując, Polacy patrzą na rok 2017 z umiarkowanym optymizmem. W kontekście życia osobistego pozytywne prognozy wystawiło 41 proc. badanych, negatywne 9 proc. W kontekście ogólnej sytuacji w Polsce pozytywne prognozy posiada 36 proc. Polaków, a negatywne 24 proc. Na Nowy 2017 Rok wypada zatem życzyć, aby to właśnie optymiści okazali się realistami.