Polacy chcę debaty, a prezydenci popierają prezydenta

Czy będzie debata kandydatów przed wyborami prezydenckimi? Aż 56 proc. Polaków chce aby Bronisław Komorowski wziął udział w debacie z pozostałymi kandydatami przed I turą.

Tak wynika z sondażu przeprowadzonego przez IBRiS dla „Rzeczpospolitej”. Debata pretendentów do najwyższego stanowiska w państwie pozwoliłaby na bardziej świadomy wybór.

Zdecydowanymi zwolennikami debaty są wyborcy PiS – aż 83 proc. osób popierających tę partię chciałoby obejrzeć w telewizji debatę kandydatów z udziałem Komorowskiego. To zdanie podzielają także wyborcy SLD – 64 proc., PSL – 50 proc., a także wyborcy Platformy – 36 proc. Z tym, że aż 61 proc. zwolenników partii rządzącej debaty nie chce.

Debata mogłaby mieć spory wpływ na decyzję elektoratu niezdecydowanego. Jednak ta nie jest na rękę urzędującemu prezydentowi. Ma on obecnie 49 proc. Prezydencki doradca Tomasz Nałęcz zapewnia, że jeśli będzie druga tura, to będzie i debata, ale nie przed pierwszą turą.

Tymczasem by się dobrze działo Bronisławowi Komorowskiemu w prezydenckiej kampanii wyborczej ruszyli mu w sukurs prezydenci miast. Nie wszyscy, ale 29 z nich dotarło do Katowic by na tablicy swoim podpisem zaświadczyć poparcie dla reelekcji. Poparcie „kandydata obywatelskiego” swoją obecnością i podpisem na tablicy zaświadczył Paweł Adamowicz, na co dzień prezydent Gdańska i wiceprzewodniczący pomorskiej PO. By dotrzeć do Katowic przerwał nawet swój urlop. W kalendarzu prezydenckich zajęć prezydent Adamowicz ten wiec wyborczy odnotował jako „spotkanie samorządowców”.

Jak to poparcie wróży kandydatowi Komorowskiemu? Ano tak, że druga tura będzie. W Gdańsku też była. I to mimo nader licznych głosów, iż urzędującemu od 16 lat Paweł Adamowiczowi triumf przypadnie już w turze pierwszej.
- Wybory to nie zabawa! Rządzenie krajem to nie nauka, to nie praktyka dla czeladników! – mówił prezydent Bronisław Komorowski w Katowicach, gdzie 29 prezydentów – polityków wybranych w większości pod szyldem Platformy Obywatelskiej RP lub z jej wsparciem podpisali deklarację poparcia Bronisława Komorowskiego.
ASG