„Pogrzebani nocą” – już dziś w Gdyni debata o Grudniu 1970

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdyni zapraszają do udziału w panelu dyskusyjnym o ofiarach Grudnia 1970, który odbędzie się w czwartek 15 grudnia o godz. 18 w Bibliotece Wzgórze w Gdyni (ul. Biskupa Dominika 3). W spotkaniu wezmą udział Piotr Brzeziński, Robert Chrzanowski i Tomasz Słomczyński, autorzy książki „Pogrzebani nocą”, która zawiera opisane drobiazgowo życiorysy ofiar masakry robotników w grudniu 1970 r. w Gdańsku, Gdyni i Elblągu.

W trakcie panelu zostaną zaprezentowane unikatowe zdjęcia z grudnia 1970 roku. Będzie także możliwość zakupu książki. Autorzy liczą, że spotkanie przerodzi się w dyskusję ze świadkami historii i wzbogaci naszą wiedzę o tragicznych wydarzeniach sprzed 46 lat.

pogrzebani_noca

Fragment recenzji prof. Wojciecha Polaka nt. książki „Pogrzebani nocą”:

Książka napisana jest w sposób niezwykle kompetentny, fachowy, a przeprowadzana wzorcowo krytyka źródeł, zwłaszcza w odniesieniu do okoliczności śmierci poszczególnych opisanych osób, mogłaby być pomocna w przeprowadzaniu ćwiczeń dla studentów historii. Rzecz ciekawa – w wyniku lektury dowiadujemy się nie tylko o wielu dramatycznych epizodach gdańskiego i gdyńskiego Grudnia 1970 r. Ciekawie i wnikliwie opracowane życiorysy poległych robotników dają lepszy obraz życia w PRL niż niejedno naukowe opracowanie. Widzimy w nich autentyczną biedę, głodowe zarobki, walkę o codzienny byt, ciasne klitki w których gnieżdżą się wieloosobowe rodziny, zatłoczone hotele robotnicze, garnki z zupą przemycane dla rodziny z jednostki wojskowej, młodego robotnika oszczędzającego zarobione pieniądze, aby wspomóc uboższych braci itd. To uświadamia nam czym był gomułkowski PRL, a także dlaczego tych ludzi tak bolała owa grudniowa podwyżka cen wprowadzona przez komunistycznych kacyków.

Największe wrażenie robią oczywiście opisy grudniowej rebelii, okoliczności śmierci poszczególnych bohaterów, a przede wszystkim opisy pogrzebów – przeprowadzonych nocą, w towarzystwie esbeków, przy zamkniętych trumnach, do których włożono obnażone lub owinięte folią zwłoki. Wstrząsające są świadectwa cierpienia rodzin, zwłaszcza Matek synów poległych »za chleb i wolność i nową Polskę«.

To wspaniała, rzetelna, solidna i zwyczajnie ciekawa, wciągająca książka