Pogotowie strajkowe trwa do czasu podjęcia dialogu

Trwa pogotowie strajkowe. Mimo porozumienia rządu z górnikami, nie wszystkie problemy zostały rozwiązane. Związkowcy z NSZZ „S”, OPZZ i FZZ decyzję o zawieszeniu pogotowia strajkowego uzależniają od postawy rządu podczas dalszych rozmów. Ich termin to 31 stycznia br.

- Zwracamy się do Pani Premier o natychmiastowe rozpoczęcie negocjacji na bazie postulatów zgłoszonych przez stronę związkową podczas wrześniowych protestów 2013 roku w Warszawie. Chcemy także rozpocząć negocjacje w obszarach problemów branż, które uznajemy za priorytetowe, wymagające pilnego rozwiązania. Nasza propozycja podyktowana jest przekonaniem, że tylko skuteczny dialog związków zawodowych z rządem pozwoli na rozwiązanie pilnych problemów inaczej niż stało się to w przypadku ostatnich protestów na Śląsku. Oczekujemy, że negocjacje związków zawodowych z rządem rozpoczną się do 31 stycznia br. – napisali do szefowej rządu Ewy Kopacz liderzy NSZZ „Solidarność”, OPZZ i FZZ.

Zdaniem przewodniczącego „Solidarności” Piotra Dudy, szefa OPZZ Jana Guza i lidera Forum Związków Zawodowych Tadeusza Chwałki, nadal brakuje rzeczywistego porozumienia z rządem.

- To jest dopiero początek rozmów i negocjacji nad polskim górnictwem. Dziękuję organizatorom i wszystkim, którzy strajkowali oraz tym, którzy solidaryzowali się z tymi ludźmi. Przychodzili ludzie młodzi, bezrobotni, zatrudnieni na umowy śmieciowy. Dyskutowaliśmy o tym, aby do takich sytuacji nie dochodziło. Problemów jest bardzo dużo, dlatego spotkanie poświęciliśmy przyszłości, jak rozpocząć negocjacje, aby odbywały się w duchu dialogu, a nie konfliktów, jakie miały miejsce na Śląsku – mówił powiedział Piotr Duda.

Przewodniczący „Solidarności” poinformował też, że związkowcy zwracają się do premier Kopacz o natychmiastowe rozpoczęcie negocjacji, a główne postulaty dotyczą   wieku emerytalnego, umów śmieciowych, patologii w agencjach pracy tymczasowej.

- Zwracamy się do pani premier o natychmiastowej rozpoczęcie negocjacji. Oczekujemy, że termin, który przedstawiamy w naszym piśmie, zostanie spełniony i negocjacje rozpocznie się do 31 stycznia. Dialog może wyglądać różnie i różne są formy tego dialogu. Strona rządowa twierdzi, że to był bardzo dobry dialog, a ja uważam, że różne formy dialogu są do zaakceptowania, ale jest forma dialogu, którą chce uprawiać rząd – dialog konia i woźnicy, w którym jest bat. My się na taki dialog nie godzimy – apelował Piotr Duda.

Tadeusz Chwałka, przewodniczący Forum Związków Zawodowych dodał, że sytuacja na Śląsku pokazała, że tylko dzięki zaangażowaniu pracowników i mieszkańców udało się podpisać porozumienie.  Przewodniczący OPZZ Jan Guz podkreślał, że trwa bitwa o prawa pracownicze, a rząd wyspecjalizował się w tym, że podpisuje porozumienia, dokonuje uzgodnień, a później ich nie realizuje.

NSZZ „Solidarność” podejmie decyzję o zawieszeniu pogotowia strajkowego z chwilą podjęcia dialogu o problemach poszczególnych branż. Póki co związki zawodowe powoła tzw. grupy robocze, które doprecyzują scenariusz akcji protestacyjnej.

ASG