Pożegnanie „Anny Solidarność”

Dzisiaj, w piątek (28 września) o godzinie 12.00 w Gdańsku Wrzeszczu w kościele Najświętszego Serca Jezusowego rozpoczną się uroczystości pożegnania śp. Anny Walentynowicz.

Ciała Anny Walentynowicz i Teresy Walewskiej-Przyjałkowskiej zostały zamienione. Przyznała to oficjalnie Naczelna Prokuratura Wojskowa.  W trakcie sekcji zwłok pobrano do badań genetycznych z obu ciał po dwa rodzaje próbek biologicznych. Rodziny zapowiadają, że nie spoczną dopóki nie dotrą do prawdy. Pełnomocnik rodziny Anny Walentynowicz mec. Stefan Hambura zapowiedział, że złoży do prokuratury wnioski o przesłuchanie osób, które mogłyby wyjaśnić, jak doszło do zamiany ciał ofiar katastrofy smoleńskiej.

Była minister zdrowia Ewa Kopacz nie ma sobie nic do zarzucenia. Przepraszać rodzin ofiar nie zamierza, na pytania dziennikarzy o zakaz otwierania trumien unika odpowiedzi. Podczas krótkiej konferencji prasowej przyznała jednak, że nie była przy identyfikacji ciała śp. Anny Walentynowicz.

Skromna kobieta Anna Walentynowicz mieszkała w pokoju z kuchnią na trzecim piętrze kamienicy przy Al. Grunwaldzkiej.  Nie ubiegała się o zaszczyty. W 1991 r. powiedziała  „Musi się skończyć bezkarność polityków, którzy za zdradę przy Okrągłym Stole zażądali dla siebie władzy, przywilejów i pieniędzy . Ci sami ludzie od społeczeństwa zażądali wyrzeczeń. Pozostawienie im wolnej ręki może tylko przyspieszyć proces destrukcji i nieodwracalnej utraty suwerenności Polski”.

ASG