Pożegnaliśmy matkę męczennika

– Mamo Marianno, Solidarność żyje i ty będziesz żyła w sercach Solidarności na zawsze. My o tobie nie zapomnimy! – mówił Piotr Duda przewodniczący NSZZ „Solidarność” podczas uroczystości pogrzebowych Marianny Popiełuszko, matki bł. ks. Jerzego, które odbyły się 23 listopada w Suchowoli.  Mszę św. w kościele św. Apostołów Piotra i Pawła, której  przewodniczył abp Edward Ozorowski, metropolita białostocki koncelebrowali kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski, abp Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański, arcybiskup senior Stanisław Szymecki oraz trzej biskupi.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Mariannie Popiełuszko w ostatniej drodze w ponad kilometrowym kondukcie towarzyszyli rodzina i mieszkańcy Suchowoli, ale także przedstawiciele Sejmu i Senatu, były prezydent Lech Wałęsa, przewodniczący KK Piotr Duda. Szczególnie liczne były delegacje i poczty sztandarowe NSZZ „Solidarności” z całego kraju, reprezentacji Regionu Gdańskiego przewodniczył Krzysztof Dośla.

Podczas mszy św. homilię wygłosił abp Edward Ozorowski, który mówił o poświęceniu śp. Marianny Popiełuszko, która urodziła pięcioro dzieci, a w świętym związku małżeńskim przeżyła prawie 60 lat. –– Nie bała się urodzić syna, który stał się męczennikiem i nie uciekała przed jego wychowaniem, a syn nie stchórzył przed groźbami – mówił arcybiskup.

W imieniu „Solidarności” Mariannę Popiełuszko pożegnał przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda, który podziękował matce kapelana „Solidarności” za całe jej życie i za księdza Jerzego – kapelana „Solidarności”. Po męczeńskiej śmierci błogosławionego, jego matka uczestniczyła w spotkaniach religijnych i rocznicowych organizowanych przez „Solidarność” i pielgrzymkach ludzi pracy na Jasną Górę, także tej tegorocznej. –  Mamo Marianno, Solidarność żyje i ty będziesz żyła w sercach Solidarności na zawsze. My o tobie nie zapomnimy  –  powiedział Duda i dodał, że na kolejnych pielgrzymkach ludzi pracy na Jasnej Górze, z myślą o zmarłej zawsze będzie zostawiane puste krzesło i białe róże, które tak lubiła.

Marianna Popiełuszko w 2006 r. została odznaczona przez prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Odrodzenia Polski. W 2011 r. „Tygodnik Solidarność” przyznał jej tytuł Człowieka Roku za „trwanie na straży pamięci o księdzu Jerzym, który oddał życie za głoszenie prawdy”. Rok później Krajowy Zjazd Delegatów nadał jej tytuł „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”.