Podziękowanie za udział w manifestacji. Razem zwyciężymy!

W imieniu Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” chciałbym podziękować wszystkim, którzy w ostatnią sobotę poświęcili swój wolny czas i wzięli udział w naszej manifestacji. Tysiące ludzi na ulicach Gdańska wyraziło swój sprzeciw wobec – jak napisaliśmy w Liście otwartym – antypracowniczej, ale także – naszym zdaniem – antyrozwojowej polityce rządzących. Chcemy im uświadomić, że dla coraz większej liczby osób „zielona wyspa” staje się „czarną wyspą rozpaczy”, z której kto może się ewakuuje. To dramatyczne stwierdzenie wobec tego, co nasz kraj przeżył i z czym walczył w minionym stuleciu. Ale to stwierdzenie znajduje swój smutny finał w blisko dwumilionowej emigracji, w dwuletnich kolejkach do lekarzy specjalistów czy jednych z najgorszych na świecie wskaźnikach demograficznych. Domagamy się rzeczywistych zmian, które ten proces mogłyby najpierw zatrzymać, a później odwrócić. Zmian, których prawdziwym celem byłby człowiek i rodzina, pracownik i godna, bezpiecznie wykonywana praca.

Oprócz postulatów ogólnokrajowych podjęliśmy także postulaty naszych środowisk branżowych i zawodowych. Wraz z Listem otwartym przekażemy je parlamentarzystom, przedstawicielom władz, a także europosłom. Chcemy, żeby wiedzieli, jak wygląda rzeczywista, a nie lukrowana w mediach, rzeczywistość w polskich zakładach pracy.

Jednocześnie podkreślaliśmy, że to nie koniec. Czeka nas długi marsz. Możemy się spodziewać, że zajęci sobą rządzący i te protesty zlekceważą. Ale nie mam wątpliwości, że razem osiągniemy zwycięstwo. Raz jeszcze zwracam się zarówno do tych, którzy dziś mają bezpieczną i w miarę godziwie wynagradzaną pracę, jak i do tych, którzy są zatrudnieni na „śmieciówkach”, którzy zastraszani często nie mają odwagi założyć lub wpisać się do organizacji związkowej, do tych, którzy bez pracy często nie mają z czego żyć – poprzyjcie nasze postulaty, włączcie się w działania naszego Związku.

Krzysztof Dośla