Podyskutują o stanie opieki zdrowotnej w erze komercjalizacji

Problemy ochrony zdrowia wynikają z komercjalizacji systemu. Oceny wystawiane przez rankingi międzynarodowe pokazują, że nasz system opieki medycznej należy do najgorszych w Europie.  Zapraszamy do śledzenia „Debaty na Trzy Głosy”, którą realizuje TVP3 Gdańsk wraz z Radiem Gdańsk. Emisja w poniedziałek 30 maja od godz. 20.

Rząd Beaty Szydło powinien przeanalizować system opieki zdrowotnej. Środki publiczne nie powinny płynąć do szpitali – spółek z o.o. i klinik nastawionych na generowanie zysków, a te powinny działać w formule non profit jako placówki publiczne, lecząc pacjentów za nasze pieniądze publiczne.

Ten temat będzie zapewne jednym z poruszanych podczas medialnej „Debaty na trzy głosy” (dyskusja w telewizji, radiu i internecie) obok problemu Polski jako  kraju z najmniejszą liczbą lekarzy przypadających na tysiąc mieszkańców i stanu opieki onkologicznej na Pomorzu.

Debata pod redakcją Pawła Zbierskiego, transmitowana będzie z Auditorium Primum im. prof. Olgierda Narkiewicza w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.

Eksperci będą odpowiadać na pytania prowadzących Beaty Gwoździewicz z Radia Gdańsk i Marka Wałuszko z TVP3 Gdańsk.

O stanie opieki onkologicznej na Pomorzu dyskutować będą: prof. Piotr Czauderna, prof. Rafał Dziadziuszko, dr Mirosław Górski, dr Tadeusz Jędrzejczyk i Hanna Zych-Cisoń.

Problemem jest zróżnicowanie w finansowaniu chorób onkologicznych i rehabilitacji. Ogromną barierą są też nierefundowane leki.  Niepokój pacjentów onkologicznych wywołany został włączeniem Wojewódzkiego Centrum Onkologii do spółki Copernicus i odejściem specjalistów onkologów zatrudnionych na stałe w UCK, chirurga onkologa, którego doświadczenie jest wysoko oceniane w środowisku lekarskim i wśród pacjentów, chirurgów otolaryngologów, endokrynologa i groźba zamknięcia chemioterapii w WCO.

Zarząd województwa PO-PSL i radnych z PO  nie stać było na to, by postawić się własnemu rządowi, gdy na samorządy przerzucane były koszta niewydolnego systemu. Woleli łączyć, konsolidować, komercjalizować.  „Zadryblowali się” więc z jednej strony tworząc spółki prawa handlowego, a z drugiej nie dostrzegając, że tworzą podmioty konkurencyjne. Co szczególnie groźne przy niedoborze lekarzy i średniego personelu medycznego.

A poziom lecznictwa? Nasze ledwie 27 miejsce w Europie pod względem stanu i jakości lecznictwa to dno. Wiele problemów, jak i kolejki do specjalistów, wynikają z komercjalizacji systemu. Oceny wystawiane przez rankingi międzynarodowe pokazują, że nasz system opieki medycznej należy do najgorszych w Europie.

Dane o brakach kadrowych też są alarmujące. Na 1000 mieszkańców naszego kraju przypada 2,2 lekarza. Więcej jest w Rumunii czy Słowenii. Także w Serbii, która jednak nie jest członkiem UE. Spośród przebadanych krajów europejskich gorzej jest tylko w Turcji i Macedonii.  Problemem jest też to, że ci lekarze, którzy zostają w Polsce, pracują na dwóch, a nawet trzech etatach.

ASG