Podręcznikowe porządkowanie w Sejmie

Sejm przyjął nowelizację ustawy oświatowej, dzięki której rodzice uczniów szkół podstawowych i gimnazjów nie będą musieli płacić za podręczniki oraz pomocnicze materiały edukacyjne. Posłowie porządkują rynek wydawnictw szkolnych po chaosie, jaki pozostawiły reformy byłem minister edukacji Katarzyny Hall (PO).

- Zmiany będą wchodzić do szkół etapami. Od września tego roku darmowy podręcznik otrzymają uczniowie rozpoczynający naukę w I klasie szkoły podstawowej. Dodatkowo szkoły otrzymają dotacje na zakup dla nich materiałów dodatkowych, np. ćwiczeń. W kolejnych latach program będzie obejmował kolejne roczniki i do 2017 r. obejmie wszystkie klasy szkół podstawowych i gimnazjów – relacjonuje „Rzeczpospolita”.

Uczniowie klas I–III podstawówek będą się uczyli z podręcznika przygotowanego przez Ministerstwo Edukacji.

Podręczniki dla uczniów starszych klas szkoły będą kupowały na wolnym rynku. Będą one własnością szkoły. Ustawa określiła więc pułap cenowy książek, do którego wydawcy będą musieli się dostosować oraz zmiany w formule podręczników, dzięki którym będą mogły z nich korzystać kolejne roczniki uczniów.

Zmiany zostały wywołane rosnącymi z roku na rok wydatkami rodziców związanymi z wyprawką szkolną. Reforma wymuszała to, że kolejne roczniki uczniów musiały kupować nowe podręczniki. Ceny podręczników rosły przez m.in. wprowadzenie reform programowych, do których dostosowywano ofertę podręczników i ćwiczeń, uwzględnianie w cenie kosztów.

Z badania CBOS przeprowadzonego na początku roku szkolnego 2013/2014 wynika, że przeciętne wydatki rodziców ponoszone na szkolną wyprawkę są zbliżone do miesięcznych wynagrodzeń netto otrzymywanych przez osoby, których płace pozostają na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, czyli około 1200 zł.
Autorką reformy programowej, jak i zmian, które pozwoliły wydawcom na tworzenie tzw. pakietów edukacyjnych jest była minister edukacji Katarzyna Hall, która zdanie zmieniła i obecnie przedstawia się jako zwolenniczka koncepcji darmowego podręcznika.