Podpisano porozumienie w OT Port Gdynia

W środę 3 października 2018 r. doszło do podpisania porozumienia pomiędzy Związkowcami z OT Port Gdynia a zarządem tego terminala. Dotyczy ono nowego systemu motywacyjnego dla pracowników eksploatacji. Jak na razie porozumienie obowiązuje przez trzy miesiące, czyli jest to okres próbny.

– Pod koniec grudnia zostanie przeanalizowane działanie tego systemu. Do tego czasu będziemy obserwować jak w praktyce będzie funkcjonował nowy system motywacyjny wprowadzony na mocy porozumienia. Jeśli uznamy, że jest to pozytywne działanie, to wówczas zapadnie decyzja o wpisaniu owych regulacji systemu motywacyjnego do układu zbiorowego pracy – wyjaśnia Jacek Szornak, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” Drobnica Portu Gdynia i Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „Solidarność”.

Do podpisania porozumienia doszło po kilku miesiącach żmudnych negocjacji. Wcześniej pracodawca wypowiedział jeden z punktów układu zbiorowego pracy, który gwarantował dodatek przeładunkowy należny po przepracowaniu czterech godzin dziennie. By do porozumienia doszło związkowcy musieli wywrzeć pewną presję z zapowiedzią wszczęcia sporu zbiorowego włącznie.

więcej na ten temat >>

(mig)