Podatek bankowy wszedł w życie

Od dzisiaj, 1 lutego, zaczyna obowiązywać podatek bankowy. Weszła w życie odpowiednia ustawa w tej sprawie. Na jej mocy banki, firmy ubezpieczeniowe, pożyczkowe i SKOK-i będą płaciły rocznie 0,44 procent podatku bankowego od wartości aktywów. W przypadku banków i spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych podatkiem obłożone są aktywa powyżej 4 mld zł.

Premier Beata Szydło mówiła niedawno, że opodatkowanie sektora finansowego jest potrzebne, by można było realizować projekty prospołeczne rządu, takie jak: 500 zł na dziecko, obniżenie wieku emerytalnego, zwiększenie kwoty wolnej od podatku.

– Uderzamy w korporacje finansowe, bo dzisiaj Polacy mają najdroższe opłaty bankowe, najdroższe marże, usługi bankowe są jednymi z najdroższych w Europie – argumentowała. Podkreśliła jednocześnie, że podatek bankowy jest podatkiem stosowanym w większości krajów europejskich. Według szacunków ma on przynieść budżetowi 5-6 mld złotych.