Pobiegną z Solidarnością

Najpiękniejsza meta, najbardziej międzynarodowy bieg maratoński w Polsce, tych naj można by znaleźć jeszcze parę. 15 sierpnia, już po raz 23, odbędzie się Energa Maraton Solidarności. Do tej pory swój udział zgłosiło ponad 1000 uczestników, którzy zmierzą się z dystansem 42 kilometrów i 195 metrów.

Konferencja prasowa przed 23 Energa Maratonem Solidarności, 10 sierpnia 2017 r.

„Maraton Solidarności upamiętnia kurierów, którzy w sierpniowych strajkach 1980 roku utrzymywali łączność pomiędzy największymi strajkującymi zakładami Trójmiasta. Przenosili wiadomości, pocztę oraz strajkową bibułę. Ich wysiłek nie poszedł na marne. Z buntu robotników powstał pierwszy niezależny od władzy ogólnopolski związek zawodowy, podpisano Porozumienia Gdańskie. Dzięki tamtym wydarzeniom dziś żyjemy w prawdziwie wolnej i niepodległej Polsce” – napisał Piotr Duda przewodniczący NSZZ „Solidarność” w folderze tegorocznego maratonu.

Sierpniowy gdański maraton to jeden z najbardziej międzynarodowych biegów maratońskich w Polsce. W tym roku zawodnicy reprezentujący inne kraje stanowić będą 15 procent wszystkich uczestników.

Przypominamy, że ostatnim dniem, kiedy można jeszcze zgłosić swój udział w XXIII ENERGA Maratonie Solidarności jest 13 i 14 sierpnia 2017 (niedziela i poniedziałek).

Poczta Polska S.A., Oficjalny Partner ENERGA Maratonu Solidarności, przygotowała z okazji XXIII edycji biegu oryginalną kartkę okolicznościową, upamiętniającą to wydarzenie, ale to nie wszystko. Poczta Polska opracowała również specjalny stempel!

Tegoroczny maraton będzie miał także charakter charytatywny. Zawodnicy, ale także kibice i wszyscy chętni, mogą wesprzeć biegacza z Gdańska, Irka Maciejewskiego. To zafascynowany bieganiem 48-latek. Jest wielokrotnym maratończykiem, uczestnikiem ponad stu ulicznych biegów, organizowanych nie tylko na Pomorzu, ale w wielu innych zakątkach kraju. Od 2013 roku Irek zmaga się z chorobą nowotworową. Zaczęło się od nowotworu ślinianki ACC, potem lekarze zdiagnozowali przerzuty na wątrobie, płucach i nerkach. Standardowa terapia nie radzi sobie z chorobą, więc rodzina i przyjaciele szukają innych możliwych sposobów leczenia. Podczas odbioru pakietów startowych (13 i 14 sierpnia 2017 r.) można pomóc Irkowi nabywając techniczną koszulkę biegową, która jednocześnie jest „cegiełką wsparcia”.

Maraton będzie transmitować TVP Info i TVP 3.

15.08.2017 godz. 9.00

Start honorowy: godz. 9.00, pomnik Ofiar Grudnia ’70 – Gdynia  – Aleja Piłsudskiego (obok Urzędu Miejskiego)

Start ostry – godz. 9.30 – Gdynia – Aleja Piłsudskiego

Meta – Gdańsk – ul. Długi Targ